Autor:
srednje 3 osoba
30 min
5702
Kačamak (3)

Sastojci

Potrebno je:

  • 3 veće kutlače belog projanog brašna
  • 1,5 l vode
  • po ukusu soli

Priprema

  1. U veći sud staviti 1,5 l vode i soli po ukusu. Vodu pustiti da provri, dodati brašno, koje ne treba mešati. Brašno treba da ostane na površini vode kao kupa. U sredini te kupe od brašna napraviti varjačom rupu i pustiti da lagano vri 20-30 minuta. Jako je važno da ima dovoljno vode, jer će u protivnom da zagori. Ako posle pola sata bude i dalje previše vode u šerpi, odliti u neku posudu. Brašno će se kuvati i postepeno smanjivati. Kada brašno sasvim nestane sa površine onda počinje mešanje, (ja sam to radila manjom oklagijom). Kada je gotov, kačamak se prebacuje na specijalnu dasku, na kojoj se i služi. Kačamak seći na komade koncem ili drvenim nožem. Vruć kačamak može se poslužiti na razne načine: - preliven mlekom i posoljen – da dobro ste pročitali POSOLJENO mleko (ali ga ja sa mlekom ne volim). Kačamak (3)
  2. Druga varijanta: U tiganju zagrejati nekoliko kašika masti, dodati perca luka ili praziluk, malo aleve paprike i uz mešanje kratko propržiti, pa odozgo namrviti sir; - u tiganju zagrejati nekoliko kašika masti, dodati alevu papriku (paziti da aleva ne izgori). Vi odličite koju varijantu volite. Kačamak (3)
Savet

Kačamak je tradicionalno jelo od kukurznog brašnai omiljeno u mojoj porodici. Kačamak se priprema od belog kukuruznog brašna, mlevenog u vodenici potočari.

Tagovi

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari