lako 10 osoba
0 min
13457
Pita sa trešnjama

Sastojci

Testo:

  • 325 g mekog brašna
  • 220 g hladnog putera
  • 1/4 kašičice soli
  • 1 kašika šećera
  • 4 kašike vode

Punjenje:

  • 1/2 kg trešanja (očišćenjih od koštica)
  • 100 g šećera
  • 2 kašike gustina
  • 1 prstohvat cimeta

Priprema

  1. Za testo stavite brašno i hladan maslac narezan na kockice u zdelu multipraktika. Izmiksajte u kratkim intervalima (pulse) da dobijete mrvice. Dodajte so i šećer, opet kratko izmiksajte. Dodajte hladnu vodu (ostavite je prethodno u frizideru da bude što hladnija), i opet vrlo kratko izmiksajte. Istresite testo na radnu površinu i rukama lagano pritiskajuci oblikujte testo u kuglu. Testo će se činiti suvo, ali dovoljno je rukama ga stisnuti da se poveže, bez da ga posebno mesite. Podelite testo na dva dela, veći neka bude otprilike 2/3 testa, a manji 1/3. Obmotajte svaki deo samolepljivom folijom i ostavite u frizideru na 1 sat.
  2. Trešnje operite i izvadite kostice. Ako su jako velike razrežite ih na pola, u suprotnom ostavite ih cele. Stavite trešnje u posudu za kuvanje, dodajte 1 kasiku vode i na srednje jakoj vatri kuvajte 5-10 minuta.
  3. Pomešajte gustin i šećer pa dodajte trešnjama i mešajte par minuta na vatri da se malo zgusne. Maknite s vatre i dodajte cimet. Ostavite da se prohladi.
  4. Uključite pećnicu na 175°C. Veći komad testa razvaljajte tanko i obložite njime okrugli kalup za pite precnika 22-24 cm, tako da pokrijete dno i stranice. Izbodite dno viljuskom. Razvaljajte drugi dio testa i narežite ga na 10 ili 14 trakica širine otprilike 2 cm.
  5. Ulijte pripremljeni nadev u kalup obložen testom. Složite prvih 5 (ili 7) trakica paralelno preko nadeva. Podignite svaku drugu traku pa preko preostalih položite jednu traku poprečno, spustite zatim trakice koje ste podigli, a savijte preostale. Položite drugu poprečnu trakicu… nastavite na taj način do kraja da dobijete isprepletenu rešetku (i na drugoj polovici takođe). Na kraju savijte rub testa prema unutra. Pita sa trešnjama
  6. Pospite pitu (trakice od testa) kristal šećerom (ja sam stavila smeđi šećer) i stavite je peći u zagrejanu pećnicu (175°C) oko 45 minuta odnosno dok ne porumeni. Pita sa trešnjama
Savet

Ostavite je da se ohladi, pre konzumiranja.

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari