lako 12 osoba
70 min
8992
Domaći Ratluk (2)

Sastojci

Potrebno je:

  • 800 g šećera
  • 120 g gustina
  • 1 kašika soka od limuna
  • 1 kašičica tartar krema*
  • 1 kašičica ekstrakta od badema
  • 50 g iseckanih oraha
  • 200 g šećera u prahu za posipanje

Priprema

  1. Pripremimo sastojke. Domaći Ratluk (2)
  2. Stavimo 375 ml vode u šerpu. Dodamo sok od limuna i šećer i mešajući pustimo da provri. Kad provri kuhinjskim termometrom merimo temperaturu tečnosti dok stigne do 115 stepeni C. Ako nemate termometar, onda kao ja odokativno. Znamo da voda ključa na 100 stepeni C znači za nekoliko minuta je dostigla otprilike tu temperaturu posle ključanja. Isključimo ringlu. Domaći Ratluk (2)
  3. U drugoj šerpi dodamo 500 ml vode krem tartar i gustin i mešamo da se ne bi zgrudvalo. Nastavimo da mešamo, dok ne dobijemo lepkastu smesu. Sklonimo sa šporeta. Dodajemo po malo šećernog sirupa u smesu gustina i mešamo, dok se sve dobro ne sjedini i sirup potrošimo. Vratimo na šporet, pustimo da prokuva pa odmah smanjimo temperaturu na najnižu i pustimo da se krčka oko sat vremena. Redovno mešamo. Posle sat vremena smesa će imati lepu zlatnu boju. Dodamo ekstrakt badema. Dodamo seckani orah. Domaći Ratluk (2)
  4. U tepsiju 20x20 cm sipamo ovu smesu, poravnamo i pustimo da se potpuno ohladi. Na sobnoj temperaturi. Samu tepsiju namastimo i stavimo i namašćen pek papir u nju, a sve pospemo sa šećerom u prahu. Sada pospemo i na ratluk šećer u prahu i izručimo pažljivo na radnu površinu koju smo takođe posuli šećerom u prahu. Skinemo pek papir. Sečemo na male kocke, najlakše ide sa onim okruglim sekačem za pizzu. Domaći Ratluk (2)
  5. Čuvamo u kontejneru, koji smo dosta posuli šećerom u prahu. Dobro zatvorimo i ostavimo u špajz, ne u frižider. Da da tako lako. Domaći Ratluk (2)
Savet

* Ako nemate krem tartar uptrebite sirće iili sok od limuna u količini koja se tarži za krem tartar. Išli smo kod prijatelja na većeru, gde je domaćin poreklom iz Turske. Koja bolja prilika nego da odnesem nešto njemu poznato iz domovine. Osim ratluka pravila sam (prvi put) i Tulumbe, za koje objavljujem recept ovde. Iako sama to kažem mislim da mi je potpuno uspelo da ga iznenadim, a i njegova porodica je uživala. Postoji dosta varijacija na temu ratluk. Može se praviti sa orasima ili pistacijima, sa vanilom, sa cimetom, vodom od pomorandže sa limunom, sa ruđinom vodicom. Ako dodate par kapi boje za kuvanje, izgledaće i lepše.

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari