lako 10 osoba
120 min
26950
Tulumbe (14)

Sastojci

Potrebno je:

  • 500 ml vode
  • 500 g oštrog brašna
  • 100 ml ulja
  • 6 jaja
  • Sirup za tulumbe:
  • 1 kg šećera
  • 800 ml vode
  • 1 limun

Priprema

  1. Sirup za tulumbe: U posudu staviti šećer i vodu, kuvati da voda i šećer proključaju, zatim tečnost kuvati još 5 minuta. Tulumbe (14)
  2. Gotov sirup ostaviti da se ohladi. U hladan sirup dodati isceđen sok od pola limuna, a ostatak narezati na kolutove. Tulumbe (14)
  3. Priprema testa za tulumbe: U odgovarajuću posudu staviti vodu i ulje da provri. Kada je tečna mešavina provrela dodati brašno, mešati varjačom da se sjedini smesa od brašna, vode i ulja. Tulumbe (14)
  4. Testo mešati i kuvati na vatri sve dok se brašno ne ukuva u finu homogenu gustu masu. Ostaviti da se testo dobro ohladi. Tulumbe (14)
  5. Hladno testo isipati na radnu povrsinu, rukama ga premesiti i izjednačiti u glatku loptu. Zatim testo dodavati postepeno jaje po jaje, mikserom neprekidno mešati da se masa testa fino izjednači. Tulumbe (14)
  6. Postupak prženja tulumbe: U veću posudu- šerpu, sipati 1l ulja, zagrejati ga, ali ne puno onako da bude toplo ulje. Špric za tulumbe napuniti umućenom smesom i koliko je potrebno istiskati tulumbe u zagrejanom ulju. Tulumbe (14)
  7. Odgovarajuće veličine valjke tulumbe seći po želji. Seći ih nožem ili makazama. Tulumbe peći dok ne porumene i ne poprime zlatno žutu boju. Tulumbe (14)
  8. Gotove pržene tulumbe vaditi odmah ih stavljati u hladan sirup. Kašikom tulumbe okretati u sirupu. Vaditi tulumbe u odgovarajuću duboku posudu. Kada se isprži sva smesa testa i budu gotove tulumbe, složiti i preliti tulumbe ostatkom sirupa. Tulumbe (14)
Savet

Tulumbe sa sirupom ostaviti da duže stoje u sirupu i na hladnom, kako bi lepo upile sav sirup i tako bile sočne i jako ukusne. Tulumbe da bi bile spolja hrskave, a unutrašnjost sočno mekana, trebalo bi ulje malo prohladiti pa stavljati i pržiti tulumbe u mlakom ulju PRIJATNO!

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari