Autor:
lako 10 osoba
120 min
4624
Speculoos

Sastojci

Potrebno je:

  • 550 g brašna
  • 225 g mekog margarina
  • 400 g tamnijeg žutog šećera
  • 15 g sode bikarbone
  • 2 ravne kašičice začina za speculoos
  • 70 ml mleka

Priprema

  1. Pomešajte brašno, šećer, sodu bikerbonu i začin pa mešavinu izručite na radnu površinu. Napravite udubljenje u sredini i u njega stavite komadiće margarina i mleko. Mešite dok ne dobijete meko, ali ne lepljivo testo. Ukoliko je potrebno dodajte još koju kap mleka. Podelite testo na dva dela, oba uvijte u foliju i stavite u frižider na jedan sat.
  2. Izvadite prvi deo iz frižidera, stavite ga između dva pek papira. Razvijte testo da bude tanko. Skinite gornji papir, a donji s testom prebacite u pleh od rerne. Modlicama vadite oblike, a višak oko oblika pokupite i premesite. Ponavljati postupak sa drugim delom testa sve dok svo testo ne iskoristite. Speculoos
  3. Pecite ih na 150C oko 20-25 minuta ili dok ne budu tvrdi i odozgo i odozdo. Možda vas začudi dužina pečenja, ali baš u tome je tajna ovih keksića. Za razliku od buter keksića na koje ste navikli i koji se ne smeju vaditi iz pleha dok se ne ohlade jer se polome, ovi su tvrdi i karamelizovani.
Savet

Začin za speculoos možete zameniti sa 3 kašičice cimeta ili po svojoj želji. Od navede količine brašna dobije se velika količina keksa. Ne morate odmah ispeći sve. Možete testo držati u frižideru, naravno umotano u foliju i ispeći nakon 2-3 dana.

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari