lako 6 osoba
60 min
31526
Prelivena pita sa sirom

Sastojci

Potrebno je:

  • 1/2 kg tanjih kora za pitu
  • 300 g sira
  • 120 g putera

Za prelivanje kora:

  • 3 jajeta
  • 1/2 l mleka

I još:

  • puter (za premazivanje tepsije)

Priprema

  1. Kore izvaditi iz pakovanja i raširiti ih na radnoj površini. Uzeti dublju tepsiju vel. 28 cm, staviti ja na kore i nožem napraviti krug u veličini dna tepsije. Iseći sve kore u veličini ocrtanog kruga. Ostatke kora stavljati, kada se ređaju, između celih kora, u obliku kruga.
  2. Tepsiju dobro premazati puterom. Rernu uključiti da se ugreje na 170 stepeni. Početi sa ređanjem kora. Staviti jednu koru (okruglu), preko nekoliko parčića od isečenih kora, još jednu okruglu koru, pa posuti sa delom izdrobljenog sira. Kore se između ne premazuju. Nastaviti sa ređanjem dok ima materijala, s tim da na kraju budu, samo, dve okrugle kore.
  3. Pripremljenu pitu iseći na kocke. Puter rastopiti, pa kašikom zaliti svaki rez isečene pite, kao i ivice pite.
  4. Umutiti jaja (ne mora mnogo, koliko da se sjedine), dodati mleko, pa preliti preko pite. Ostaviti pet minuta, da kore malo upiju preliv, pa staviti da se peče.
  5. Pečenu pitu izvaditi, pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se malo prohladi. Poslužiti je sa jogurtom, ili nekim dodatkom, po vašoj želji. Mogu vam reći da ja nisam čekala da se mnogo ohladii i nije mi trebao nikakav dodatak. Veoma je ukusna i narednog dana, ako preostane.
Tagovi

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari