lako 20 osoba
60 min
23935
Štrudla sa jabukama, keksom i orasima

Sastojci

Testo:

  • 750 g gotovog, lisnatog, testa

Fil:

  • 1 kg kiselih jabuka
  • 300 g šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • 150 g posnog, mlevenog, keksa
  • 150 g mlevenih oraha

... i još:

  • 6 kašika (vrhom punih) džema, po vašem izboru
  • šećer u prahu

Priprema

  1. Testo: Gotovo lisnato testo ostaviti na sobnoj temperaturi, da se odmrzne.
  2. Fil: Jabuke očistiti i, krupno, izrendati. Izrendane jabuke staviti u, odgovarajuću, posudu, dodati šećer i cimet i promešati. Zatim staviti na vatru, da se jabuke isprže. Jabuke pržiti sve dok ne ispari voda koju su pustile. Pripremljeni fil sa jabukama ostaviti da se ohladi.
  3. U hladan fil dodati mleveni keks (ja sam koristila posnu plazmu) i, mlevene, orahe. Dobro promešati, da se svi sastojci sjedine. Da vas ne buni fil je dosta gust, ali takav i treba da bude...
  4. Uzeti veći pleh, vel. 30x40cm i dno obložiti pek papirom. Svaki deo odmrznutog, lisnatog, testa (ima tri dela) razviti u oblik pravougaonika (testo, u dužini, razviti, malo, veće, od pleha u kome će se peći, da bi moglo, malo, da se savije ka unutra, prilikom motanja rolata).
  5. Razvijeni deo testa premazati sa dve kašike džema. Fil podeliti na tri dela. Jednu trećinu fila, rukama, rasporediti po testu. Ivice testa saviti, po 2cm, ka unutra, pa testo umotati u rolat. Napravljeni rolat prebaciti u, pripremljeni, pleh.
  6. Na isti način razviti i druga dva dela testa i, na već opisani način, upotrebiti ostatak džema i fila. Poređane rolate, u plehu, zaseći na parčiće, po želji (da bi se štrudla lakše isekla, kada bude ispečena).
  7. Napravljene štrudle premazati uljem (u mrsnoj varijanti možete ih premazati mešavinom žumanceta i mleka) i staviti da se peču, u prethodno zagrejanu rernu, na 190 stepeni.
  8. Pečenu štrudlu (kada, dobro, porumeni) izvaditi i ostaviti da se ohladi. Hladnu šrudlu iseći na parčiće, posuti šećerom u prahu i poslužiti.

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari