srednje 2 osoba
45 min
154232
Pržene lignje (2)

Sastojci

Potrebno je:

  • 300 g lignji
  • 4 kašike prezli
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašičica soli

Priprema

  1. Ako ne možete nabaviti sveže lignje, najbolje je raditi sa neočišćenim zaleđenim lignjama u rinfuzi. Najbolje su lignje veličine oko 10 cm bez krakova. Istina ja sam dobila nešto manje lignje. Lignje očistiti na sledeći način: Krakove izvući i odvojiti od donjeg dela. Na krakovima se sa 2 strane nalaze oči sa crnilom, koje pažljivo treba nožićem izvaditi da crnilo ne prska na sve strane. U donjem delu kraka u sredini, nalaze se zubi. Njih treba prstom istisnuti kroz sredinu kraka. Dugačko telo lignje očistiti od prozirne kosti i bele želatinaste mase. Krakove i telo dobro isprati u nekoliko voda, dok voda ne ostane bistra. Pržene lignje (2)
  2. Krakove ostaviti u celo, a telo narezati na kolutove širine od 1 cm. Pržene lignje (2)
  3. Prezle, brašno i so promešati i svaki kolut posebno dobro uvaljati u tu mešavinu da bude obložen sa svih i sa unutarnje strane. Isto napraviti sa krakovima. Tako pripremljene lignje su spremne za prženje. Pržene lignje (2)
  4. U tiganju zagrejati ulje i lignje naglo propržiti u da budu rumene sa svih strana maksimalno 5 minuta, u poklopljenom tiganju jer prilikom prženja krakovi znaju puštati vodu i treba paziti da vas ulje ne poprska. Ja sam moju količinu liganja pekla u tri ture jer ne treba da budu zbijene u tiganju. Lignje se kratko prže jer dugim prženjem postaju žilave. Pržene lignje (2)
  5. Poslužiti sa pomfritom i šniclama od blitve. Pržene lignje (2)
Tagovi

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari