lako 40 osoba
45 min
14488
Ananas torta

Sastojci

Voćni fil:

  • 1 l soka od ananasa (NEXT 100% od ananasa)
  • 3 kesice puding od vanile
  • 6 kašika kristal šećera
  • 250 g posnog margarina (VITALov)
  • 250 g šećera u prahu
  • 3 kesice vanilin šećera

Beli fil:

  • 250 ml biljne slatke pavlake (MEGGLE)

Korice:

  • 1 pakovanje kora za Rozen tortu

Poslednji fil - preliv za dekoraciju:

  • 1 kesica posnog želatina
  • 1 mala konzerva (370 g) kompota od ananasa

Priprema

  1. Voćni fil, kuva se na pari. U koliko nemate šerpicu za kuvanje na pari, improvizujte tako što ćete u veću šerpu sa vodom staviti manju i voditi računa da se dno iste ne uroni u vodu. U manju šerpu sipati 600 ml soka od ananas, dodati kristal šećer (može i manje, staviti po svom ukusu) i kuvati dok se šecer ne otopi i ne dodje do ključanja. U međuvremenu, u 400 ml preostalog soka rastvoriti puding, pa polako uz mešanje dodavati provrelom soku od ananasa. Kuvati uz stalno mešanje dok ne postane gusto. Značete da je fil gotov ako povučete varjačim po dnu šerpe. Za njom ostaće čist trag, a sadržaj se neće razlivati brzo. Skloniti sa vatre. Staviti na hladno (što ne podrazumeva frižider).
  2. Penasto umutiti margarin sa vanilin šećerom i šećerom u prahu. Kada se dobije fina glatka tekstura bez šećera koji krcka pod zubima, dodati je u ohlađen fil od ananasa i dobro sjediniti.
  3. Suština belog fila je dobro umućena biljna pavlaka.
  4. Filovati kore za "Rozen" tortu naizmenično, voćnim pa belim filom. Tanko filovati, npr. 4-5mm. Postupak ponavljati dok ima fila ili kora. S tim što je uvek bolje da bude viška fila nego obrnuto.
  5. Kad zavšite sa filovanjem kora, na poslednjoj poredjajte sitno seckan kompot od ananasa. Ja sam to uradila u vidu neke sličice, pa sam samim tim dobila i dekoraciju :). *Nemojte baciti sok iz kompota, trebaće vam kasnije!
  6. Priprema želatina: U koliko nije drugačije napisano na poleđini kesice, rastvoriti kesicu želatina u 400 ml hladne vode i zagrevati na tihoj do umerenoj vatri UZ STALNO MEŠANJE, do potpunog rastvaranja. Kada baci prvi ključ, skloniti sa vatre da sa prohladi malo. Lično, volim da iskoristim sok iz kompota za rastvaranje želatina. Važno je samo procediti ga kako ne bi koji delić ananasa otišao. Na tu količinu soka dodati vode do 400 ml i na isti način kao što navedoh, pripremiti želatin.
  7. Isecite papir za pečenje u vidu trake, tako da širina trake bude viša od visine torte pa "uramite" tortu. To će poslužiti da se želatin, kojim ćemo preliti tortu i komadiće ananasa, ne razlije sa strane.
  8. Nežno sipati želatin vodeći računa da je ravnomerno raspoređen. Ostaviti tortu na ravnu površinu u jednom i na hladno kako bi se želatin stegao. Kada se stegne, ukloniti papir za pečenje i poslužiti tortu :) PRIJATNO :) Ananas torta
Savet

*Kako se ne bi napravila korica pri hlađenju voćnog fila, posudu možete prekriti: papirom za pečenje, folijom, krpom... *VITAL margarin ima jači miris od ostalih, pa je poželjno duže ga mutiti. *Da bi se biljna pavlaka dobro umutila potrebno je dobro je ohladiti. *Kako bi papir za pečenje dobro prianjao uz ivice torte, sigurnije je pricvrstiti ga nekom trakom. *Tortu sa želatinom u vidu dekoracije, ne izlagati pretežno niskim temperaturama, jer želatin se ledi, a samim tim i puća.

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari

  • Budite prvi i komentarišite!