lako 4 osoba
20 min
6060
Badem pasta

Sastojci

Potrebno je:

  • 225 g mlevenih badema
  • 115 g prah šećera
  • 115 g kaster šećera
  • 1 jaje, lagano utućeno
  • 5 ml limunovog soka
  • 1-2 kapi esencije (arome) vanile ili badema

Priprema

  1. Staviti sve sastojke u Kenwood-ovu činiju. Koristeći K mutilicu na minimalnoj brzini, Kenwood-ovim mikserom mutiti sve zajedno dok se sve ne sjedini da formira pastu.
  2. Prebaciti pastu na radnu površinu blago posutu prah šećerom i zamesiti u činiji. Prekriti dok ne bude spremno za upotrebu.
  3. Pokrivanje kolača badem pastom: Prvo napraviti kajsija glazuru. Otopiti 115 gr džema ili pekmeza od kajsije sa 30 ml vode i pustiti da proključa dok mešate. Procediti i koristiti dok je toplo. Skratiti vrh torte, ako je potrebno. Preokrenuti tortu tako da ravno dno bude vrh torte.
  4. Izmeriti obim torte parčetom žice, da bi se dobla odgovarajuću dužinu za badem pastu. Iseći drugo parče žice tako da bude iste visine kao i torta.
  5. Na površini blago prekrivenoj prah šećerom, izvaljajti ispod 2/3 badem paste, dovoljno dugačko da prekrija stranice torte, koristeći žicu kao vodič (pomagalo). Zagladiti pastu i blago umotati.
  6. Četkicom naneti kajsija glazuru na stranice torte i razviti pastu oko torte. Izgladiti spoj, koristeći paletni nož. Rolajti ravno stranu tegle džema oko stranica torte da bi se postiglo da se badem pasta čvrsto drži za tortu.
  7. Izvaljati preostalu badem pastu tako da pristaje vhu torte. Naneti četkicom, kajsija glazuru na tortu i podignuti pastu na tortu uz pomoć oklagije. Blago urolati vrh, onda ostaviti da se suši 1 - 2 dana pre nego što se stavi u frižider.
Savet

Za izbegavanje korišćenja sirovog jajeta, radi sjedinjavanja sastojaka, umesto jajeta upotrebiti vodu.

Tagovi

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari

  • Budite prvi i komentarišite!