Fondan

AUTOR: lako 10 osoba 30 min
Fondan zoom

Sastojci

Potrebno je:

  • 1 kg šećera u prahu
  • 120 g fruktoze
  • 20 ml vode
  • 15 ml glicerina
  • 15 gr želatina
  • 60 ml vode
  • po potrebi prehrambene boje

Priprema

1

Želatin preliti sa 60 ml vode i ostaviti na nabubri. Fruktozu preliti sa 20 ml vode i prokuvati na laganoj temperaturi, treba da vri oko pola minuta.

2

Prokuvanu fruktozu mešati oko minut da se malo prohladi, a nakon toga dodati glicerin i dobro izmešati. Ovu smesu sipati u želatin i izmešati da se svi sastojci sjedine.

3

U posudu sipati oko pola kg šećera, u sredini napraviti udubljenje kao kada se mesi kiselo testo. U udubljenje sipati smesu koju ste prethodno napravili. Mešati lagano kako bi se sastojci sjednili. Ja najčešće mešam viljuškom sve dok je to moguće. Postepeno dodavati još šećera i mešiti rukom, kao testo. Nije potrebno upotrebiti sav šećer. Obično koristim oko 850 g, preostali šećer je potreban za razvijanje fondana, oblikovanje figurica...

Savet

Savet:

Ukoliko sav fondan ne upotrebite odmah, upakujte ga dobro u samolepljivu foliju kako se ne bi osušio.

IMAŠ KOMENTAR ZA OVO? KLIKNI I NAPIŠI

Imate nešto da kažete?

Kristina GašparMarch 25, 2013, 7:12 pm
0

ne znam na koju ste boju mislili?! zelena i roze su u prahu, a crna i crvena u gelu, s tim sto je crnom i crvenom iscrtavano-bojeno. mozete na dva nacina bojiti fondan: 1.u smesu koju ste napravili od fruktoze, zelatina i glicerina, dodate odredjenu kolicinu boje. na taj nacin je lakse dobiti ravnomernu boju. 2.ukoliko bojite umesen fondan, mozete koristiti bilo koju boju s tim sto je boju u prahu potrebno rastvoriti u malo vode. kada se koristi gel boja, a boji vec umesen fondan, neophodno je duze mesiti smesiu da bi se dobio fondan ravnomerno obojen.

Sanja NinićMarch 24, 2013, 2:14 pm
0

Koja se boja koristi za ovo,i kako se ona stavlja? smile

Kristina GašparMarch 23, 2013, 11:42 am
0

nema na cemu, slobodno pitajte sve sto vas zanima ili muci wink

Darinka IlijasevMarch 22, 2013, 5:49 pm
0

smileHvala na dobrom i jednostavnom receptu probacemo