srednje 12 osoba
120 min
18511
Domaći sok od jabuke i šargarepe

Sastojci

Potrebno je:

  • 3 kg očišćenih jabuka
  • 1 kg šargarepe
  • 1 kg šećera
  • 10 l vode

Priprema

  1. Očišćenu šargarepu iseći i staviti u šerpu, naliti vodom toliko da sve bude u vodi. Poklopiti i kuvati dok sve ne odmekša. Očistiti jabuke i staviti ih u veću šerpu i isto naliti vodom. Dok je šargarepa na pola kuvana staviti i šerpu sa jabukama, jer njima treba manje vremena da se skuvaju. Skuvano ostaviti da se prohladi.
  2. Procediti jabuke i šargarepu i izmiksati (u blemderu ili štapnim mikserom). Vodu u kojoj se kuvalo sipati u veću šerpu ili lonac, dodati izmiksane jabuke i šargarepu, sipati 10 l vode i 1 kg šećera i vratiti na šporet da provri. Kada provri kuvati još 15 minuta, skidajući penu. Skinuti sa šporeta i sipati u ugrejane staklene flaše, i odmah zatvarati originalnom čepom ili celofanom prethodno namazanim belancetom, dobro zavezati gumicom. Nasute flaše poređati u kutiju i utopliti ćebetom. Kada se potpuno ohlade preneti na hladnije mesto.
Savet

Možete pomešati razno voće, po originalnom receptu ide po 1 kg jabuka, krušaka, dunja i šargarepe i 2 kg šećera, ali po meni bude mnogo slatko, kada su domaće jabuke skoro da ne treba nikako. Sok pravim i za bebu bez šećera, odličan je. U letnjem periodu dodati 4 limuntusa da bi se duže održao.

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari