Kalijum

Kalijum, još jedan od makroelemenata, je član porodice elektrolita. Ostali članovi ove porodice čine natrijum i hlor. Natrijum i hlorid koji se nalaze u tečnosti koja okružuje ćelije, odprilike 95% zaliha kalijuma je smešteno u tečnosti koja se nalazi u ćelijama. Jedna od njvažnijih uloga kalijuma u organizmu je kontrola nervnog i mišićnog rada.

Ravnoteža elektrolita oko i u ćelijama je ono što omogućava pravilnu komunikaciju između ćelija. Eletronski impulsi su ono što prouzrokuje kontrakciju mišića. Kao jedan od najvećih mišića u telu, srce se oslanja na kontinuirano snabdevanje kalijuma i drugih eletrolita da bi se održao pravilan ritam. Ovaj mineral je takođe kontroliše stvaraje i skladištenje glavnog izvora hrane mišića, a to je glikogen. Kalijum pomaže u procesu pretvaranja glukoze, šećera koji se nalazi u krvi, u glikogen.

Ispitivanja koja su sprovedena na osobana sa visokim krvnim pritisko pokazala su da povećana količina kalijuma pomaže u snižavanju krvnog pritiska. Ispitivana su pokazala da kalijum može pomoći kod bolova kod onih osoba koje pate od artritisa, uklanjajući bol koji izaziva kiselina koja se nalazi u obolelim zglobovima. Kada se poveća nivo kiseline, kalijum može pomoći da se neutrališe višak kiseline u telu. On takođe pomaže kod onih koji pate od glavobolja i migrena.

Pluća ne bi bila u mogućnosti da eliminišu ugljen dioksid i bubrezi ne bi funkcionisali pravilno bez kalijuma. Kalijum je takođe odgovoran za kontrolu vode u organizmu, a to je i razlog zašto su simptomi nedostatka kalijuma u organizmu osećaj žeđi i nemogućnost mokrenja.

Pružanjem telu odgovarajuće količine kalijuma tokom života sprečiće se slabljenje kostiju i sprečiti razvoj osteoporoze.

Izvori kalijuma

Jesti voće i povrće je najbolji način da se obezbedi dovoljna količina kalijuma. Banane, narandže, grejpfut, kivi, kajsije, avokado, suve šljive, krompir, paradajz i ostalo sveže voće i povrće je izvrstan izvor kalijuma. Kalijum se takođe nalazi u mahunarkama, mesu, ribi, mlečnim proizvodima i žitaricima celog zrna.

Ne postoji preporučeni dnevni unos kalijuma. Srećom većina ljudi ima mogućnost da ga unese u dovoljnim kolićinama konzumirajući sok od narandže, krompor i banane.

Kalijum je mineral rastvorljiv u vodi, a to praktično znači da se višak eliminiše iz tela preko urina, pa se opasnost od viška kalijuma jako retko javlja. Međutim, kod osoba kod kojih bubrezi ne funkcionišu normalno skloni su srčanim problemima.

Nedostatak kalijuma

Nedostatak kalijuma može imati za posledicu prekomerno povraćanje i dijareje. Zadržavanje vode, gubitak apetita, umor, nesanica, mučnina, nepravilan rad srca, loša cirkulacija, dijabetes, glavobolja, visok krvi pritisak, bolovi u stomaku, nervi i mišići ne funkcionišu normalno, žeđ koja se ne može ugasiti i opšti osećaj slabosti su simptomi koji su najčešće povezani sa nedostatkom kalijuma.

Postavite komentar

Komentari

  • Budite prvi i komentarišite!