Mangan

I ako se mangan smatra mikroelementom, on je definitivno jedan od bitnijih minerala kada je telo u pitanju. Mangan učestvuje u nekoliko važnih funkcija u organizmu, između ostalog pomaže u zarastanju rana i pomaže pravilan razvoj kostiju, plus on je sastavni deo u procesu metabolizma. Mangan je takođe antioksidans.

Jedna od najvažnijih uloga mangana je njegova uloga antioksidansa. Antioksidansi su neophodni da bi se ublažila oštećenja koja izazivaju slobodni radikali. Konkretno, mangan pomaže mitohondrijama da smanje nivo stresa koje prouzrokuju oksidansi kojima su konstantno izložene zbog njihove velike potrošnje kiseonika.

Kao i za skeletni sistem, mangan je potreban enzimima koji su uključeni u procesu formiranja hrskavica i kostiju. Bez adekvatne količine mangana, celokupno očuvanje ovih komponeti skeletnog sitema može biti ugroženo.

Nekoliko enzima su aktivirani manganom. Ovi enzimi koji se aktiviraju manganom pomažu u procesu metabolizma holesterola, ugljenih hidrata i aminokiselina.

Zarastaje rana je sposobnost tela za koju su zaduženi mnogi enzimi i amino kiseline. Naime, mangan je uključen u proizvodnju kolagena. Telo mora proizvoditi dovoljne količine kolagena koji je neophodan kada je koža oštećena, pa je mangan važniji nego ikad.

Mangan pomaže telu da pravilno iskoristi nekoliko veoma važnih vitamina, među njima su vitamin B1, Biotin i vitamin C. Telo takođe koristi mangan u proizvodnji mleka za dojenje, masti i više seksualnih hormona.

Izvori mangana

Adekvatan nivo mangana može se postići konzumiranjem namirnica koje su bogate njime kao što su lisnato povrće, žitarice celog zrna i orasi. Badem, smeđi pirinač, spanać, krompir, avokado, jaja i ananas su izvrsni izvori ovog minerala. Čaj, zeleni i crni, je takođe dobar izvor mangana, međutim tanini koji su prisutni u čaju mogu oslabiti sposobnost tela da apsorbuje u potpunosti mangan.

Nema preporučene dnevne doze, ali smatra se da 1 mg ovog minerala na dan sasvim dovoljna količina. Telo ne apsorbije mangan lako, ali srećom, samo male količine su neohodne da bi se omogućilo pravilno funkcionisanje tele. Samo nutricionistički izbalansirana ishrana omogućiće dovoljne količine mangana. vegetarijanci veoma retko pate od nedostatka mangana.

Simptomi nedostatka mangana

I ako je on ptreban u malim količinama i ne postoji preporučena dnevna doza ovog minerala, njegov nedostatak može izazvati nekoliko ozbiljnih zdravstvenih problema. Među njima su poremećaji normalnog rasta, reproduktivni problemi, nenormalan rast i razvoj skeletnog sistema, smanjenje sposobnoti tolerancije glukoze i problemi sa metabolizmom. Nedostatk mangana može izazvati blove u zglobovima i gubljenje pamćenja. Visok nivo šećera je još jedna potencijalna opasnost. Vremenom, nedostatk mangana može dovesti do osteporoze i dijabetesa.

Postavite komentar

Komentari

  • Budite prvi i komentarišite!