Molibden

Ako ne znate šta je molibden, definitivno niste jedini. Molibden je jedan od mikroelemenata i pored toga telo skladišti ovaj mineral u većini tkiva u organizmu, uključujući mozak, slezinu, pluća, bubrege, kosti i kožu, ukupan nivi u telu nije značajan.

Molibden je komponenta koja ulazi u sastav enzima. Molibden pomaže da se prekine deo sulfitnih otrova koji se stvaraju unutar tela. To je jedan od razloga zašto se veruje da on ima antitoksične karatkeristike. Sulfiti u telu su česti zato što oni regularno uključeni u hemijskim konzervansima. Određena hrana i lekovi, pa čak i hrana bogata proteinima takođe sadrži sulfide. Kada telo nije u mogućnosti da prekine veze sa sulfidima, to može pokrenuti alergijske reakcije.

Kao i mnogi drugi minerali, molibden je potreban telu da bi se pravilno odvijao proces metabolizma masti, ugljenih hidrata, bakra i nitrogena. on takođe ulazi u sastav enzima koji su odgovorni za metabolizam purina i sumpora. U stvari, molibden je neohodan u sintezi različitih enzima.

Ćelijama je potreban molibden kako bi one pravilno funkcionisale. Osim toga, Ovaj mineral pomaže telu u borbi određenih supstanci koje se povezuju sa razvojem raka. Molibden pomaže u očuvanju ličnog uzbuđenja i može pomoći zadržati da inpotencija ne postane problem. On igra ključnu ulogu u održavanju nivo šećera u krvi u ravnoteži. I na kraju, veruje se da on pomaže u borbi protiv zubnog karijesa i propadanja zuba.

Kada jednom ovaj mineral dospe u gastrointestinalni trakt on se lako apsorbuje i lako eliminiše preko bubrega.

Izvori molibdena

Pasulj, tamno zeleno lisnato povrće, mahunarke, grašak, pirinač, žitarice, kvasac, jetra, bubrezi, mleko sa manje masnoće, tvrda voda (tvrda znači da sadrži puno minerala) su veoma dobri izvori ovog mikroelementa.

Kako su nedostaci molibdena veoma retki ne postoji preporučena dnevna doza. Međutim smatra se da je za odrasle osobe dovoljno da unesu između 75 i 250 mikrograma molibdena na dan.

Simptomi nedostatka molibdena

Nedostaci molibdena se sreću izuzetno retko i jedino ako se jedu namirnice koje su rasle na zemljištu koje je izuzetno siromašno ovim mineralom. Međutim, ovaj tip nedostatka ako se desi dovodi do ozbiljnih problema kao što su razdražljivost i nepravilan rad srca. Nedostatak može prouzrokovati smanjenje količine urina koja se izlučuje, i to može izazvati oksidacuju koja  je prouzrokovana nivom kiseline. Umor je drugi simptom kao što su i problemi povezani sa ustima, desnima i vidom. Kod muškaraca pojavljuje se inpotencija. Nedostatak može takođe prouzrokovati rak. I zato je molibden neophodan da spusti nivo sulfita unutar tela, i nedostatak može prouzrokovati neželjene supstance koje mogu biti štetne.

Postavite komentar

Komentari

  • Budite prvi i komentarišite!