Šargarepa

Šargarepa je član porodice peršuna zajedno sa paškanatom, celerom i moračom. Jede se sveža ili kratko skuvana, šargarepa je odličan izvor vitamina A, karotina i kalijuma.

Šargarepa se nekada mogla naći u više boja: crvenoj, crnoj, žutoj, beloj i posebno ljubičastoj ali NIKADA narandžastoj. Prvo je gajena u Afganistanu, gde je prvobitno bila ljubičasta i žuta. U srednjem veku, holandjani su proizveli narandžastu šargarepu.

Stara priča koja govori da ko jede šargarepu-vidi u mraku, nije baš bez osnova. Naime, šargarepa ima veoma visok nivo betakarotina koji je veoma važan sastojak ishrane koja potpomaže održanju dobrog vida.

Dostupnost:  Tokom cele godine, ali je najbolja od sredine maja pa do kraja septembra.

Izaberite najbolju: Šargarepa treba da bude čvrsta, bez mrlja i svetlo narandzasta. U prolece posebnu pažnju obratite na mladu  šargarepu koja ima mlade, tanke, zelene listove i koja je nežna i slatka. One koje se prodaju kasnije tokom godine su veće i teže. Neki tvrde da, od svih vrsta povrća, šargarepe koje se gaje organski najbolje poboljšavaju  ukus jelima.

Pripremanje: Veoma mlade šargarepe treba samo očistiti i zaseći vrh. Malo starije šargarepe treba oljuštiti (ali se potrudite da ne skinete isuviše, jer je većina hranljivih materija smeštena odmah ispod kore) i isto tako im zaseći malo vrh.

Čuvanje: Ostaće sveze oko nedelju dana ako se čuvaju na hladnom i tamnom mestu ili u plastičnoj kesi u frižideru.

Spremanje: Može se garnirati sirova, u kupus salatama a cak se i kolači mogu napraviti od šargarepe. Isecite je tanko za salatu, na komade za pečenje (peče se 30-35 minuta) ili na štapiće ukoliko je kuvate na pari (5-6 minuta)ili u vodi (5-7 minuta).

(Foto: Pixabay)

Postavite komentar

Komentari

  • Budite prvi i komentarišite!