Vitamin B12 - Cijanokobaltamin

Vitamin B12 je veoma važan član porodice B-vitamina.  To je kompleksan, rastvorljiv u vodi vitamin koji sadrži kobalt, metalnog jona. Vitamin B12 apsorbije se preko gastrointerstinalnog trakta i jetra je u mogućnosti da ga akumulira u slučaju nedostatka u ishrani. Problemi sa želucem mogu onemogućiti apsorpciju ovog vitamina i pored adekvatne ishrane bogate vitaminom B12.

Poznat još i kao vitamin snage, adekvatan nivo vitamina B12 može povećati budnost, smanjiti umor i dati ljudima osećaj ojačanja.

Jedna od najvažnijih funkcija vitamina B12 je njegova sposobnost da zajedno sa Folnom kiselinom učestvuje u sintezi DNK. Zbog činjenice da ima mogućnost prerade određenih enzima, on ima značajnu ulogu u omogućavanju pravilnog rada ćelija, krvi i nerava. Neravnoteža bilo vitamina B9 ili B12 može prouzrokovati negativne efekte na proizvodnju crvenih krvih zrnaca koje vodi organizam u stanje poznato kao anemija.

Vitamin B12 snižava nivo homocisteina, aminokiseline koja može oštetiti zidove arterija i povećati rizik od nastanka srčanih oboljenja. Vitamin B12 je takođe odgovoran za obezbeđinje normalnog funkcionisanje nervnih ćelija. Takođe je moguće dovesti u vezu nedostatak vitamina B12 sa pojavom gubitka kalcijuma i osteoporoze, uključujući i oštećenje zuba. Ovaj vitamin ima mogućnost da ublaži simptome depresije.

Izvori Vitamina B12

Životinjska jetra je najbolji izvor vitamina B12. Važno je naglasiti da se vitamin B12 ne nalazi u namirnicama biljnog porekla. Onima koji upražnjavaju vegetarijansku ishranu preporučuje se dopuna ishrani ovim važnim vitaminom. Ostali veoma dobri izvori ovog vitamina uključuju jetru, ribu, jaja, sir, mleko, meso... Žitarice, sojini produkti i pivski kvasac su veoma dobri izvori vitamina B12 pa se preporučuju osobama sa vegetarijanskom ishranom.

Preporučuje se dnevni unos od 3 mikrograma Vitamnia B12. Kako da ovaj vitamin nema toksičkih nuspojava, tako unošenjem veće količine može se osigurati adekvatna proizvodnja crvenih krvnih zrnaca.

Simptomi nedostatka Vitamina B12

Simptomi nedostatka vitamina B12 se razvijaju postepeno, obično se ne primećuju najmanje godinu dana i više. Anemija je prvi znak nedovoljnog unosa vitamina B12.

Ostali simptomi nedostatka ovog vitamina su težak jezik, problemi sa koncentracijom ili memorijom što može prouzrokovati konfuzije, opšti osećaj umora, razdražljivost, smanjenje apetita, utrnulost, dijareja, problemi vezani za lošu cirkulaciju i razvoj žućkastih mrlja po koži.

Oštećenja mozga i krvarenje su takođe moguća usled nedostatka vitamina B12. Moguće je i povećanje nivoa homocisteina koji povećava rizik od oboljenja srca i koronarnih bolesti.

Postavite komentar

Komentari

  • Budite prvi i komentarišite!