Kafa polako nestaje

Klimatske promene i uništavanje šuma prete da potpuno zbrišu sa lica zemlje više od polovine divljih vrsta kafe u svetu, među kojima i popularne komercijalne kafe – "arabiku" i "robustu".


Trenutne mere očuvanja divljih vrsta kafe nisu dovoljne da bi se zaštitila njihova dugoročna budućnost, pokazalo je istraživanje koje su objavili eksperti britanske Kraljevske botaničke bašte u Londonu (Kju garden), prenosi Rojters.

Šef sektora za istraživanje kafe, koji je predvodio ovo istraživanje, Aron Dejvis kaže da u vrste kafe kojima preti nestanak spadaju i one koje bi se mogle upotrebiti za uzgoj i razvoj kafe u budućnosti.

To uključuje i neke vrste koje su otporne na bolesti i koje mogu odoleti pogoršavajućim klimatskim uslovima.

Prema njegovim rečima, hitno je potrebna ciljana akcija u određenim tropskim zemljama, pre svega u Africi i, naročito, u šumovitim oblastima koje su teško pogođene klimatskim promenama.

"Dok temperature rastu, a kišne padavine se smanjuju – pogodnih zona za uzgoj kafe je sve manje", rekao je Dejvis britanskoj agenciji.

Napomenuo je da ovi zaključci nisu važni samo za ljubitelje kafe.

"Postoji mnogo zemalja koje zavise od kafe zbog prihoda od poreza. Procenjuje se da oko 100 miliona ljudi proizvodi kafu na farmama širom sveta", objasnio je britanski stručnjak.

Istraživači, čiji su rezultati rada danas objavljeni u časopisima "Sajens advensiz" i "Global čejndž bajolodži", kažu da su rezultati istraživanja posebno zabrinjavajući za Etiopiju, kao najvećeg afričkog izvoznika kafe.

Za tu zemlju su, uz pomoć kompjuterskog programa, naučnici utvrdili da joj prete sumorne prognoze kad je reč o kafi – jer bi, zbog klimatskih promena koje predviđaju, do 2080. godine broj lokacija na kojima se uzgaja "arabika" mogao opasti za čak 85 odsto.

(Izvor: Rts.rs Foto:pixabay.com)

Postavite komentar

Komentari

  • Budite prvi i komentarišite!