Ne ostavljajte hranu van frižidera!

U letnjim mesecima, posebno u uslovima tropskih temperatura, neophodno je voditi računa o pojačanoj ličnoj higijeni i higijeni prilikom pripremanja hrane. Treba izbegavati sirovu hranu životinjskog porekla i biti obazriv sa morskim plodovima.

Aktuelni vremenski uslovi pogoduju razvoju opasnih mikroorganizama koji mogu izazvati alimentarne intoksikacije, odnosno trovanje hranom, rekla je Tanjugu načelnica Odeljenja za veterinarsko javno zdravstvo Uprave za veterinu Tamara Bošković.

Napomenula je da se ti mikroorganizmi inače nalaze u zemljištu, na našim rukama, kod kućnih ljubimaca i na svim ostalim stvarima.

„Vrlo je važna higijena – pranje ruku posle toaleta, posuđe, radne površine, daske za sečenje moraju biti dobro oprani i vrlo čisti, i vrlo je važno razlikovati rad i manipulaciju sa sirovim mesom i povrćem“, istakla je Boškovićeva.

Prema njenim rečima, daska na kojoj se seče sirovo meso mora biti dobro oprana vrućom vodom i deterdžentom, kako bi kasnije tu moglo da se seče i povrće.

„Meso će se peći, pa će se svi eventualni mikroorganizmi koji se nalaze na mesu uništiti, a povrće ćemo jesti sirovo i možemo imati problem ako ne vodimo računa“, upozorila je Boškovićeva.

Sirovu hranu, meso i povrće treba držati u razdvojenim posudama u frižideru.

„Sva hrana u letnjim mesecima mora da se drži u frižideru, i savet je da čim se nešto otvori – da se što pre pojede jer ta temperatura frižidera više nije četiri stepena, kako je preporučeno, nego se kreće i do 12 stepeni, pa čak i 16 stepeni“, navela je Boškovićeva.

Skuvanu hranu ne treba držati duže od dva sata na sobnoj temperaturi, i treba je zaštititi od insekata, glodara i kućnih ljubimaca kako bismo sprečili prenošenje neke bolesti.

Važno je da se hrana kupuje u registrovanim objektima, kod odobrenih prodavaca, i robu koja ima deklaraciju i rok upotrebe. Tog roka se moramo strogo pridržavati kako bi se sprečilo neko eventualno oboljenje.

Treba izbegavati konzumiranje bilo koje sirove hrane životinjskog porekla – mleko i mlečni proizvodi moraju da budu pasterizovani, a meso dobro pečeno i kuvano, na više od 70 stepeni, precizirala je Boškovićeva.

Potrošači treba da budu obazrivi i sa morskim plodovima.

Kada je reč o brizi o životinjama tokom vrućina, Boškovićeva je navela da i za njih treba poštovati uslove kao za ljude – zaštititi ih od direktnog uticaja sunca i držati ih u provetrenim prostorijama, sa dovoljnom cirkulacijom vazduha.

I malim i velikim životinjama voda treba da bude dostupna u svakom trenutku, a treba ih hraniti u večernjim satima.

(Izvor: RTS Foto:Photl)

Postavite komentar

Komentari

  • Budite prvi i komentarišite!