Votka ili džin skidaju mrlje od crnog vina

Svi znaju da su mrlje od crnog vina jedne od najupornijih i najtežih za uklanjanje. Srećom, stručnjaci Američkog društva za hemiju pobrinuli su se da reše glavobolje milione ljudi kojima se ovo dešava. Sve što vam treba je neko žestoko i prozirno alkoholno piće, poput džina ili votke.

Da hemija može da bude veoma zanimljiva i primenjiva u svakodnevnom životu možete da se uverite na Jutjub kanalu "Reactions", na kojem ćete naći pregršt praktičnih svakodnevnih saveta.

Ukoliko vam se desilo da ste prosuli crno vino po pantalonama ili tepihu, nemojte da očajavate. Skoknite do frižidera ili zamrzivača i uzmite neko prozirno žestoko alkoholno piće, poput votke, džina ili belog ruma.

Nemojte ga piti već sipajte preko fleke. Crno vino ima nekoliko pigmenata, poput antocijana, koji se rastvaraju u alkoholu.

Kada se fleka natopi alkoholom, boja se rastvara umesto da se vezuje za površinu. Što više alkohola sipate to boja sve više bledi i može da se zajedno sa alkoholom za koji se vezala upije krpom.

Na pomenutom Jutjub kanalu imate bezbroj različitih saveta. Na istom snimku postoji i savet kako da napravite zamenu ako vam je ponestalo sredstva za čišćenje prozora.

Dve šolje vode, pola šolje sirća i četvrt šolje 70-procentnog alkohola i eto rešenja.

Sirće je tu glavni sastojak zbog acetatne kiseline, čiji je pe-ha indeks 2,4. To znači da je izuzetno kisela i odlična za razlaganje mineralnih mrlja na prozorima.

Dodavanje alkohola omogućava i otklanjanje masnih ostataka na staklu, poput onih koji ostaju od prstiju.

(Izvor: RTS Foto:Photl)

Postavite komentar

Komentari

  • Budite prvi i komentarišite!