5 dobrih razloga da pijete jogurt

Za doručak, međuobrok ili desert, obogaćen suvim, svežim voćem i žitaricama, ili pak zaslađen voćnim sirupom ili medom, jogurt je namirnica vredna divljenja. Osim što je lagana i zdrava ova mlečna namirnica skriva neverovatne blagodeti.

1. Jogurt za vitku liniju 

Jogurt sadrži vrlo malo kalorija. Unošenjem jogurta u organizam (kao međuobrok) unosimo kalcijum koji signalizira izlučivanje manje hormona kortizola, što olakšava mršavljenje dok aminokiseline pomažu u sagorevanju masnih naslaga. Započnite dan s jogurtom koji će se savršeno stopiti uz sveže ili sušeno voće i žitarice. 

2. Jogurt za bele zube 

Uprkos šećeru, jogurt ne uzrokuje karijes - najčešći uzrok propadanja zuba. Takođe, mlečna kiselina štiti desni i zube, a kalcijum pomaže da zubi ostanu beli. Jedan jogurt dnevno za bele zube. 

3. Jogurt za zdravlje 

Korisne bakterije iz jogurta koje nastaju fermentacijom štite organizam od upala i štetnih mikroorganizama. Danas, mnoge vrste jogurta sadrže i posebne vrste probiotika koji pomažu pri regulaciji probave ili jačaju imunitet. Probiotici imaju učinak prirodnih antibiotika, pa su upravo iz tog razloga vrlo bitni, budući da sprečavaju rast i razvoj različitih bakterija. 

4. Jogurt je pun vitamina i minerala 

Jogurt i mlečni proizvodi odličan su izvor proteina, minerala i vitamina. Na prehrambenoj piramidi su na jednakom nivou kao meso, riba i jaja. Samo jedna porcija jogurta značajan je izvor kalcijuma, magnezijima i kalijuma, kao i fosfora, riboflavina, joda, cinka, ali i vitamina B5 i B12. Jogurt je važan i za kontrakciju mišića, za zgrušavanje krvi i za odvijanje normalnog rada nervnog sistema u celosti. 

5. Jogurt za regulisanje pritiska 

Istraživanja su pokazala kako čak 70 odsto ljudi svakodnevno konzumira dvostruko više soli od preporučene dnevne doze. S vremenom to dovodi do visokog krvnog pritiska, bolesti bubrega i srca. Kalcijum i kalijum iz jogurta pomažu u izbacivanju viška soli iz organizma i snižavaju krvni pritisak. 

(Izvor:B92 Foto:DreamsTime)

Postavite komentar

Komentari

  • Budite prvi i komentarišite!