Čija seme - super hrana

Čija – lekovito seme koje mnogi definišu kao „magičnu“ semenku, namirnicu koja čini mala čuda unutar ljudskog organizma.

Čija raste na prostorima Latinske Amerike. Ima prečnik od oko milimetar, pa je oblikom najsličnija maku. Tamne je boje, uglavnom braon i sive, a ponekad i bele.

Čija je biljka najbogatija sa Omega 3 masnim kiselinama. Sadrži ih i više nego laneno seme, koje je poznato po velikom sadržaju ovih kiselina.

Omega 3 kiseline su veoma važne za rast i pravilno funkcionisanje mnogih telesnih funkcija.

Osim masnim kiselinama, čija seme je bogato proteinom i vlaknima, a takođe sadrži i vitamine, minerale i antioksidanase.

Glavna karakteristika ovog semena je njegova moć upijanja vode. Čija seme „voli“ vodu. Kada ga potopite u vodu, upiće do 12 puta više vode od sopstvene težine.

Odlično je za regeneraciju kože, pa su kreme koje u sebi sadrže seme čije sve popularnije.

Pogodno je i za sagorevanje masti. Njihov gel stvara fizičku barijeru između ugljenih hidrata i digestivnih enzima koji ih razbijaju i usporavaju pretvaranje ugljenih hidrata u šećer. Zato se preporučuje i dijabetičarima.

Ovo seme jača organizam i, kao što je slučaj i sa drugim semenkama, pozitivno utiče na organe za varenje.

Sadrži i 37 odsto prehrambrenih vlakana koja podstiču rad creva. Dijete, odnosno striktna ishrana bazirana na konzumiranju ovog semena se pokazala sjajnom kao prevencija od raka debelog creva.

Seme je veoma blagog i prijatnog ukusa i lako se kombinuje sa drugim namirnicama, jer im ne menja ukus, a povećava hranljivost i veoma je lako za varenje.

(Izvor: RTS Foto:Healthyfig)

Postavite komentar

Komentari

  • Budite prvi i komentarišite!