Crna čokolada leči kašalj?

Zamislite da umesto preslatkih sirupa, neukusnih čajeva ili ljutih držaje, kašalj lečite crnom čokoladom? Naučnici upravo na tome rade.

U Velikoj Britaniji se obavlja kliničko ispitivanje delotvornosti protiv kašlja jednog jedinjenja koje se u većoj količini nalazi u crnoj čokoladi.

Britanski profesor Alin Moris, specijalista za kašalj, nada se da se čudotvorni lek protiv hroničnog kašlja, čiji simptomi ne nestaju ni nakon više sedmica uprkos terapijama, krije u čokoladi.

Moris trenutno rukovodi kliničkim ispitivanjem u kome učestvuje 288 pacijenata da bi se isprobala delotvornost teobromina, jedinjenja koje se u većoj količini nalazi u crnoj čokoladi, a manjoj u čaju.

Teobromin deluje inhibirajući aktivnost moždanog nerva - vagusa, što znatno smanjuje pojavu refleksa koji izaziva kašalj.

Prva ispitivanja su zaista obećavajuća, a ukoliko se kliničkim ispitivanjem koje će trajati do kraja 2013. godine, potvrdi delotvornost proizvoda, britanska kompanija "Sik" (Seek) bi mogla potom veoma brzo da počne njegovu komercijalizaciju.

Terapije protiv kašlja na bazi teobromina su već odobrene za prodaju u Južnoj Koreji.

(Izvor:Mondo/Tanjug Foto:DreamsTime)

Postavite komentar

Komentari

  • Budite prvi i komentarišite!