Jaja za doručak? Ne, nikako!

Sa belančevinama ne treba preterivati, pogotovo tokom najvažnijeg obroka dana – doručka. Britanski naučnici tvrde da osobe koje tokom jutarnjih časova konzumiraju jaja, imaju čak 28 posto veću šansu da obole od nekih srčanih bolesti.

Osobe koje za doručak jedu hranu bogatu belančevinama, kao što su jaja, imaju čak 28 posto veću šansu da obole od nekih srčanih bolesti, zaključili su naučnici.

Studija je sigurno loša vest za one koji praktikuju visokoproteinske dijete duži vremenski period", navode britanski naučnici, prenosi Vašington post.

Jaje sadrži oko 6,5 grama belančevina i 1,7 grama zasićenih masti. Takođe sadrži visok nivo holesterola koji može da zapuši krvne sudove i da dovede do srčanih bolesti.

Bogata su vitaminom B2 (riboflavin), vitaminom B12, vitaminom A i nizom drugih vitamina, uključujući folnu kiselinu, biotin, pantotensku kiselinu i kolin, kao i esencijalne minerale.

Stručnjaci naglašavaju da je veoma važno izbalansirati ishranu.

„U svoju ishranu pokušajte da uključite mlečne proizvode sa niskim procentom masti i žitarice, uz puno voća i povrća i vrlo malo masnoća. Izbor ovih namirnica doprinosi uravnoteženoj ishrani i daleko je bolji i za srce i za struk od bilo koje dijete", rekla je nutricionistkinja Viktorija Tejlor iz "British Heart Foundation".

(Izvor: RTS Foto:Freedigitalphotos)

Postavite komentar

Komentari

  • Budite prvi i komentarišite!