Jogurtom protiv depresije

Mlečni proizvodi sa zdravim bakterijama regulišu aktivnosti u mozgu zadužene za bol i emocije, pa tako probiotici smanjuju simptome depresije i služe kao prevencija, poručuju američki naučnici.

Probiotici koji se nalaze u jogurtu mogu da poboljšaju raspoloženje, jer utiču na delove mozga odgovorne za upravljanje emocijama i osećaja bola, tvrde naučnici sa Univerziteta „Los Anđeles".

Oni su otkrili da ljudi koji jogurt sa probioticima piju dva puta na dan imaju izmenjenu funkciju mozga, piše Dejli mejl.

U studiji su ženama u dobi od 18 do 53 godine davali jogurt dva puta na dan tokom mesec dana, a pritom magnetnom rezonancom skenirali njihov mozak.

Podelili su ih u tri grupe, od kojih je prva pila jogurt sa živim bakterijskim kulturama poput Bifidobacterium animalis, Streptococcus thermophilus i Lactobacillus bulgaricus, druga grupa jela je mlečne proizvode bez živih bakterijskih kultura, a treća uopšte nije uzimala mlečne proizvode.

Rezultati istraživanja su pokazali da probiotici smanjuju aktivnost u mozgu koja uključuje somatosenzorni korteks, kao i u predfrontalnom korteksu koji je zadužen za kogniciju i emocije.

Mehanizmi zaduženi za te promene nisu razjašnjeni, no očigledno je da dobre bakterije u sistemu za varenje šalju molekularne signale mozgu.

„Ono što jedemo utiče na način kako funkcionišemo, a neverovatno je da može čak i da menja raspoloženje. Tako jogurt štiti od depresije, dok tipična zapadnjačka prehrana sa puno masnoća i šećera radi suprotno", rekao je rukovodilac studije, doktor Emeran Majer.

(Izvor: RTS Foto:Photl)

Postavite komentar

Komentari

  • Budite prvi i komentarišite!