Kurkuma, čuvar zdravlja

Aromatični začin kurkuma, redovan sastojak jela širom Azije, sprečava odvijanja reakcija u organizmu koje dovode do razvoja raka, tvrde stručnjaci i kao najzaslužnijeg izdvajaju supstancu kurkumin, to jest žuti pigment biljke.

Rezultati naučne studije otkrili su da začin kurkuma ima sposobnost sprečavanja odvijanja reakcija u organizmu koje dovode do razvoja karcinoma, a potencijalnu zaštitu može imati i kod razvoja karcinoma prostate koji se pojavljuje kod svakog šestog muškarca.

Kako je objavljeno u časopisu Cancer Research, najvažnije je da aromatični začin može da deluje u dozi čiji je unos moguće ostvariti, a smatra se da je za blagotvorna svojstva kurkume zaslužan kurkumin - žuti pigment.

Višegodišnja zeljasta biljka Kurkuma (Curcuma longa) potiče iz tropske južne Azije. Pripada familiji đumbira.

Omiljeni azijski začin jarkožute boje ima povoljno delovanje na funkciju i rad mozga i srca, a pojedine naučne studije dokazuju njenu snažnu antikancerogenu aktivnost.

Jedinjenje kurkumin poseduje snažno antioksidativno, protivupalno, antivirusno, antibakterijsko, antimikotičko i antikancerogeno delovanje i zato se razmatra kao delotvorna terapija i prevencija malignih obolenja, dijabetesa, alergija, artritisa, Alchajmerove i drugih hroničnih bolesti.

Biljni pigment kurkumin, koji daje boju kurkumi, prvi put je izolovan pre dva veka, a struktura mu je određena 1910. godine.

Još od vremena početaka azijske tradicionalne medicine, oko 1900. godine pre Hrista, kurkumi su pripisivana brojna terapijska delovanja na niz bolesti i stanja poput bolesti kože, pluća i sistema organa za varenje, a koristila se za različite bolove, rane i poremećaj rada jetre.

Tokom poslednjih pet godina objavljeno je više od 1. 500 naučnih radova o kurkuminu.

Takođe, Američki nacionalni institut za zdravlje sprovodi četiri klinička eksperimenta s kurkuminom i razmatra se kao terapija za karcinom gušterače, multiplog mijeloma, Alchajmerovu bolest i rak debelog creva.

(Izvor: RTS Foto:Freedigitalphotos)

Postavite komentar

Komentari

  • Jecula Males
    Najbolji zacin! Moze se koristiti umesto vegete. Ja ga stavljam u svako jelo smile
  • Sanela Kovacevic
    Kurkumu vec godinama koristim kao zacin skoro svim jelima.smile
  • Vesela Subotic
    Kako kurkumu koristiti, kao caj, cisto kao zacin?