Lan - prirodna brana protiv raka

Osobe obolele od raka imaju znatno manji procenat nezasićenih masnih kiselina, koje spadaju u antioksidanse i „teraju“ slobodne radikale iz organizma, tvrdi nemačka naučnica Johana Budvig. Zahvaljujući lanenom ulju, ovaj nedostatak se može značajno ublažiti. Nezasićene masne kiseline - brana protiv raka!

Nemačka naučnica, doktorka Johana Budvig, dokazala je usku povezanost između telesnog sadržaja masnih kiselina i raka. Njena istraživanja su pokazala da osobe obolele od raka imaju znatno više zasićenih, a nedovoljno nezasićenih masnih kiselina u odnosu na zdrave osobe.

Zahvaljujući lanenom ulju, ovaj nedostatak se može značajno ublažiti. Nezasićene masne kiseline - brana protiv raka!

Johana Budvig, inače hemičar po struci, veoma je posvećena istraživanju lipida (masti). Otkrila je hromatografiju lipida i usavršila taj metod, do te mere da je pomoću obične analize krvi pacijenta mogla da napravi takozvani „lipidni profil“.

Tako je i otkrila da osobe obolele od raka imaju znatno veći procenat zasićenih masnih kiselina, dok im nedostaju nezasićene masne kiseline, koje spadaju u antioksidanse i „teraju“ slobodne radikale iz organizma.

Budvigova je zaključila da pacijenti oboleli od raka pate od poremećaja metabolizma masti i da ova zamena „dobrih“ masnoća „lošim“ masnoćama dovodi do raka.

Japanci zdraviji od Amerikanaca

Naučna istraživanja iz pedesetih godina potvrdila su ono što je danas dokazano - u Japanu - zemlji u kojoj je pre svega zastupljena hrana na bazi nezasićenih masnih kiselina - rizik od raka znatno je manji nego u SAD. Ali, kada se Japanci isele iz svoje zemlje i pređu na zapadni način ishrane, i njihovo zdravlje počinje da strada.

Doktorka Budvig je analizirala sve prirodne masnoće i ulja i otkrila da se u lanenom ulju nalazi najveći procenat nezasićenih masnih kiselina (preko 25 posto).

Istraživanja su dalje pokazala da masne kiseline iz lanenog ulja u roku od nekoliko sati dospevaju u celo telo zdrave osobe i na taj način se širi njihovo pozitivno i zaštitno dejstvo.

Nasuprot zdravim osobama, obolelima od raka je potrebno i nekoliko meseci da, uz intenzivnu primenu lanenog ulja, dostignu „normalan“ lipidni profil.

Optimalna doza za obolele od raka iznosi tri supene kašike lanenog ulja dnevno. Umesto lanenog ulja može se koristiti i šolja (150-200 grama) sveže samlevenog lanenog semena.

Kod lanenog ulja važi pravilo: Ne možete preterati s količinom. Što više nezasićenih masnih kiselina, to bolje.

(Izvor: RTS Foto:Photl)

Postavite komentar

Komentari

  • Budite prvi i komentarišite!