Mango, kralj voća

Svaki zalogaj sočnog i mirisnog „mesa“ manga doneće odbrambenim snagama tela neophodno gorivo za borbu za očuvanje zdravlja, navode nutricionisti. Kralj voća čuva imunitet, vid, srce. Rezultati istraživanja pokazuju i da su antioksidantne supstance iz manga odlični saveznici u prevenciji raka.

Očaravjuća aroma manga često učini da zaboravimo koliko je plod pred nama u stvari zdrava hrana. Stručnjaci za ishranu među prvim činjenicama o ovom ukusnom voću navode da samo jedna šolja kockica manga sadrži oko 75 odsto dnevnih potreba čoveka za Ce vitaminom.

U samo 103 kalorije u istoj količini srećni i zadovoljni uživalac pronaći će četvrtinu količine vitamina A koja mu je potrebna tokom dana i time štititi svoj vid, naglašavaju nutricionisti.

Na spisku korisnih materija su i vitamini Be grupe, bakar, kalijum, magnezijum, a u nekoliko zalogaja sočnog žutonarandžastog „mesa" nalazi se dosta vlakana.

Takav sastav mango čini odličnim čovekovim saveznikom u prevenciji raka, kardiovaskularnih problema, ali i u borbi za očuvanje jakog imunog sistema.

Rezultati više istraživanja pokazali su da antioksidantne supstance pronađene u ovom voću poput izokvercetina, bioflavonoida kvercetina, galne kiseline, fizetin mogu da smanje rizik od razvoja više vrsta raka među kojima su rak debelog creva, dojke i prostate.

(Izvor: RTS Foto:Photl)

Postavite komentar

Komentari

  • Budite prvi i komentarišite!