Mediteranska ishrana sprečava infarkt i šlog

Osobe koje svakodnevno konzumiraju ribu, mahunarke, maslinovo ulje i orašasto voće smanjiće rizik oboljevanja od bolesti srca i moždanog udara za trideset odsto, pokazali su rezultati istraživanja sprovedenog u Španiji.

Oko 30 odsto srčanih ili moždanih udara i smrti od bolesti srca mogu se, kod osoba s povećanim rizikom, sprečiti prelaskom na mediteranski režim ishrane bogat maslinovim uljem, orašastim plodovima, ribom, voćem i povrćem, čak i kad se kombinuju s čašom vina, pokazali su rezultati istraživanja koje prenosi Njujork tajms.

Brojne prednosti mediteranske ishrane iznenadile su stručnjake i istraživanje je završeno pre roka, nakon pet godina, jer su rezultati bilo toliko očigledni da nije bilo etično nastavljati. Mediteranski način ishrane je pomogao osobama, čak i ako nisu izgubile na težini.

Prema radu objavljenom u časopisu New England Journal of Medicine cilj ovog prvog velikog kliničkog istraživanja bio je meriti učinke mediteranske ishrane na rizike bolesti srca.

Tim predvođen Ramonom Estruhom sa Univerziteta "Barselona" nasumično je podelio oko 7.500  Španaca, koji su već imali rizike od bolesti kardiovaskularnog sistema poput viška kilograma, šećerne bolesti ili pušenja, na dve grupe. Jedna se hranila na mediteranski način, dok je druga imala niskokaloričnu ishranu.

Prva grupa je uživala u ribi i mahunarkama najmanje tri puta nedeljno, uz voće, povrće, četiri kašičice maslinovog ulja i šakom orašastih plodova dnevno.

Naučnici su zaključili da se tokom pet godina rizik od moždanog ili srčanog udara ili smrti od srca smanjio za 30 odsto.

Kad je reč o niskokaloričnoj prehrani, ona nije pokazala nikakve očigledne koristi i bila je vrlo naporna za ispitanike, tvrde naučnici.

Rezultate istraživanja kritikovali su stručnjaci koji se zalažu za vegansku ishranu kao jedinu prihvatljivu metodu borbe protiv srčanih bolesti.

(Izvor:RTS Foto:Photl)

Postavite komentar

Komentari

  • Budite prvi i komentarišite!