Propolis - borac protiv upala

„Prirodni antibiotik“ je drugi naziv za propolis i to sa razlogom. Ovaj pčelinji proizvod ima jako antibiotičko, dezinfekciono, analgetičko i imunostimulaciono delovanje. Lekovita svojstva se duguju pre svega flavonoidima, vitaminima, mineralnim solima, mikro elementima i eteričnim uljima, koje sadrži.

Pčelinji proizvod propolis ima posebno mesto u kućnoj apoteci, ističu lekari tradicionalne medicine. Od davnina se koristi za lečenje i prevenciju mnogih bolesti, piše crnogorski portal Vijesti.

Prirodna lekovita svojstva se duguju vitaminima, mineralnim solima, mikro elementima i eteričnim uljima, koje sadrži. Međutim, flavonoidi imaju najjača lekovita svojstva.

Propolis ima olakšavajuće dejstvo kod problema sa gastrointestinalnim traktom.
Sprečava infekcijska oboljenja i poboljšava varenje. Pokazuje svoje analgetičko delovanje kod čireva, gastritisa i kolitisa.

Propolis ima jako analgetičko i antiupalno delovanje. Ubrzava regenerisanje ćelija i smanjuje bolove.

Poboljšava rad respiratornog sistema. Olakšava teškoće prilikom upale grla, a pomaže i kod bolova u zubima, upale desni i usne duplje. Ima informacija o tome i da propolis ispoljavanjem svojih antimikrobskih svojstava može da spreči pojavu karijesa.

Propolis je poznat i kao jako antiradijaciono sredstvo. Pomaže kod oporavka osoba koje su izložene zračenju i rentgenskim uticajima.

Koristi se i kao preventivna mera protiv pojave nekih vrsta tumora (rak dojke, i dr). Dokazano je da ublažava bolove kod opekotina i štiti kožu od upala.
Propolis ima dokazano delovanje na niz kožnih oboljenja. Pomaže osobama koje pate od dermatitisa, žuljeva i ekcema.

Istovremeno ublažava bolove prilikom različitih povreda kože i pomaže kod bržeg zarastanja rana. Smatra se da propolis leči stafilokokne infekcije i gljivična oboljenja (noktiju).

Propolis ima veoma izražen antimikrobni i antivirusni efekat. Zahvaljujući svojim sastojcima, on stimuliše prirodni imunitet i obezbeđuje maksimalnu zaštitu organizma u rizičnim periodima.

(Izvor: RTS Foto:Wikipedia)

Postavite komentar

Komentari

  • Suzana Novakovic
    Da li se propolis sme davati deci od 2 i 5 godina? Hvala