Rotkvice – vitaminske bombe

Začinjene u salati ili sveže – domaće crvene rotkvice su prave vitaminske bombe. Snabdevaju organizam kalijumom, vitaminom C, selenom i folnom kiselinom, podstiču rad probavnog sistema, pomažu kod lečenja upale žučne kese i disajnih organa, tvrdi stručnjak za namirnice Martin Hofer sa Bečkog univerziteta.

Domaća crvena rotkvica (Raphanus sativus) je niskokalorična biljka, koja je pored odličnog ukusa, puna vitamina i minerala.


Prema rečima stručnjaka za namirnice Martina Hofera sa Bečkog univerziteta, rotkvice organizam snabdevaju kalijumom, vitaminom C, selenom i folnom kiselinom.

Kako bi duže od dva dana ostale sveže i hrskave, ovaj bečki stručnjak savetuje da se zajedno sa korenjem stave u posudu sa vodom i tako drže u frižideru.
Kada se narežu i nekoliko sati odstoje u hladnoj vodi, rotkvice mogu da se pretvore u prekrasne dekorativne dodatke jelima.

Bilo začinjene u salati, ili sveže - rotkvice su prave vitaminske bombe.

Hofer kaže da ovo povrće podstiče rad probavnog sistema, pa se preporučuje osobama koje pate od zatvora.

Svež sok dobijen od rotkvica stari je narodni lek, a pomaže kod izlučivanja žuči i veoma je dobar za lečenje upale žučne kese.

Povoljno deluje na oslobađanje od sluzi iz disajnih organa, te se preporučuje kod bronhitisa, prehlade, gripa, disajnih infekcija i kašlja.

(Izvor:RTS Foto:Photl)

Postavite komentar

Komentari

  • Lela Robles
    Puno hvala za ovu "VITAMINSKU BOMBU"!Moja porodica i ja cesto imamo na trpezi i rotkvice,jer ih volimo,ali od sada cemo je jos cesce imati.Hvala,hvala vam i za divne recepte,mnoge sam isprobala,i zaista su izuzetni!!!!smile