Šargarepe i paradajz kuvajte, spanać i paprike jedite presne

Već je opštepoznata činjenica da je ishrana sa dosta svežeg povrća i voća ključna za zdravlje. Iako za većinu povrća važi pravilo da se što manje termički obrađuje, postoji nekoliko izuzetaka.

Brojna naučna istraživanja pokazala su da ishrana bazirana na velikom unosu povrća smanjuje verovatnoću razvijanja dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih oboljenja i nekih vrsta raka. Neke vrsta povrća zdravije je jesti presne, a druge tek pošto se termički obrade. 

Paradajz – kuvan

Važi za jednu od omiljenih biljaka u ishrani. Za pigment likopen, koji mu daje karakterističnu crvenu boju, dokazano je da pruža zaštitu od određenih tipova raka, posebno na prostati, i srčanih oboljenja.

Zanimljivo je da termička obrada povećava količinu likopena koje telo može da apsorbuje. Kao i svež, paradajz u konzervi ili blago termički obrađen u kuhinji daje telu dosta beta-karotena, vitamina Ce, antioksidanasa i vlakana.

Brokoli – presni

Često se naziva superhranom. Osim što ima veliku količinu minerala, vitamina i vlakana, brokoli sadrže sulforafan, za koji je takođe dokazano da ubija ćelije pre nego što postanu kancerogene i ne dozvoljava njihovu dalju deobu.

Treba ga jesti presnog, jer toplota oštećuje enzim tioglukozidazu, koji je ključan u formiranju sulforafana. Kuvanje brokolija takođe uništava vitamine.

Šargarepa – kuvana

Što se šargarepe tiče, istraživanja su pokazala da kuvanje povećava nivo beta-karotena u njima, koji telo kasnije pretvara u vitamin A.

Vitamin A je ključan za funkcionisanje mnogih telesnih sistema, od metabolizma gvožđa, regulisanja vida do zdravlja kože i jačanja imuniteta.

Ono što važi za brokoli, takođe važi i za spanać. Kao i brokoli, izuzetno je zdrav i termička obrada uništava veliku količinu korisnih sastojaka.

Spanać – presan

Bogat je kalijumom, koji reguliše pritisak i endokrini sistem, a bukvalno je prepun vitaminima A i Ce. Osim ovih sastojaka, spanać ima dosta kalcijuma, magnezijuma i mangana.

Svi ovi sastojci doprinose opštem zdravlju tela i svi trpe veliku štetu prilikom kuvanja i termičkog obrađivanja.

Paprika – presna

Kao bogat izvor vitamina Ce (u jednoj paprici ga ima dva puta više nego u pomorandži), paprike ne treba termički obrađivati.

Vitamin Ce je izuzetno nestabilan na visokim temperaturama, pa se kuvanjem uništavaju velike količine vitamina i antioksidanasa.

Kupus – kuvan 

Omiljeni je sastojak salata i zelenih priloga obroku. Mnogi ljudi bacaju spoljne listove, ali je to greška – puni su vitamina Ce, narandžasti pigment beta-karoten i žuti karotenoid, lutein, koji se vezuje za ublažavanje makularne degeneracije.

Osim toga, središnji listovi imaju velike količine vitamina Ce i Be, kalcijuma, folne kiseline i dosta vlakana.

Nutricionisti savetuju da će telo apsorbovati najviše korisnih materija ako se kupus termički obradi.

Kelj – presan 

Izuzetno bogat vitaminima A i Ce i folnom kiselinom, kelj pomaže jačanju imuniteta, regulisanju krvnog pritiska, dobroj krvnoj slici i pospešivanju kognitivnih funkcija.

Kuvanjem u vodi može da se uništi i do polovine količine vitamina. Pošto je kelj prilično teško jesti presan, nutricionisti savetuju da se kuva na pari.

(Izvor: RTS Foto:Photl)

Postavite komentar

Komentari

  • Budite prvi i komentarišite!