Slatko, a nije nezdravo

Pobornici zdrave ishrane tvrde da je beli rafinisani šećer ubica broj jedan u istoriji čovečanstva, a među „bela zla“ ubrajaju brašno i so. Biljka stevija je odlična zamena za šećer i može da posluži kao idealna i potpuno zdrava alternativa veštačkim zaslađivačima.

Biljka stevija, koja se koristi kao zamena za šećer, može da posluži kao idealna i potpuno zdrava alternativa veštačkim zaslađivačima, piše Dnevnik hr.

Ekstrakt ove biljke se kao zaslađivač već vekovima koristi u Paragvaju i Brazilu, a od 2011. godine, kada je Evropska agencija za bezbednost hrane odobrila njenu upotrebu, stevija je sve rasprostranjenija širom sveta.

Koristi se kao dodatak hrani i piću, a pažnju privlači najpre zbog toga što nije kalorična - ima nula kalorija!

Ovaj prirodni zaslađivač je 300 puta slađi od šećera i veštačkih zaslađivača. Za razliku od šećera i veštačkih zaslađivača, stevija ne povećava nivo šećera u krvi tako da ne izaziva insulinsku reakciju u organizmu. Baš naprotiv, stevija u stvari povećava toleranciju na šećer, što je čini idelanim zaslađivačem za osobe sa predijabetesom ili dijabetesom.

Iznenađujuća je i činjenica da ova slatka biljka sprečava nastanak karijesa, pa od nje čak može da se napravi pasta za zube.

Guarani indijanci su steviju koristili preko 1.700 godina za razna oboljenja, za brzo zarastanje rana, protiv umora, protiv zatvora i nadimanja, kod velike gojaznosti, protiv povećane stomačne kiseline, protiv gljivica, kod povećane mokraćne kiseline i gihta, za jačanje pankreasa, jetre i kičme, kod upale grla i da bi kožu očuvali mladom.

Stevija zaista čuva mladost i briše tragove godina. Briše fleke od sunca, smanjuje bore i leči ujede insekata tako što se stevija meša sa hrizantemom i glinom i ta mešavina nanosi na kožu.

U Kini se stevija daje kao lek širokog spektra, još od 16. veka kada su je Španci preneli u te krajeve. U kineskoj medicini se često koristi, a lekari je daju i kao zamenu za sladić, kod trudnica, jer nema propratne efekte, koji bi mogli da oštete fetus, što sladić i te kako može.

Stevija hrani i jača pankreas i ne podiže nivo glukoze u krvi. Pošto nema kalorija, odlična kao pomoćna namirnica za one, koji žele da smršaju.

Za razliku od šećera, koji izaziva osteoporozu, stevija doprinosi zdravlju kostiju. Jedan japanski metod za lečenje osteoporoze stevijom koji je prijavljen kao patent pokazuje da ovaj zaslađivač može da pomogne pri boljoj apsorpciji kalcijuma u organizmu i doprinese većoj gustini kostiju.

Nema nikakve nuspojave, kakve su zabeležene pri upotrebi veštačkih zaslađivača, pogotovo aspartama. Kod ljudi, koji je koriste svakodnevno, zabeležen je niz promena: smanjili su se „nastupi“ jake gladi, smanjila se i potreba za slatkom i masnom hranom, olakšano je varenje hrane, stabilizovan je krvni pritisak, kao i nivo glukoze u krvi.

(Izvor: RTS Foto:Photl)

Postavite komentar

Komentari

  • Aleksandra
    Najbolja zamena za šećer sigurno! Bez glikemijskog indeksa,bez masti,bez kalorija,bez ugljenih hidrata.