Šolja kakaoa za bolje pamćenje

Čokolada može da pomogne u borbi protiv demencije, tako što povećava protok krvi u delu mozga zaduženom za pamćenje, pokazalo je najnovije istraživanje onlajn časopisa "Nature Neuroscience".

Istraživanje je pokazalo da ključni sastojak u čokoladi – kakao – može da uspori staračko gubljenje pamćenja.

Naučnici veruju da antioksidanti iz kakaoa – flavanoli, mogu pomoći ljudima u 60-im godinama, da imaju memoriju kao osobe u 30-im ili 40-im.

Studija koju je sproveo medicinski centar Univerziteta „Kolumbija“ u Njujorku dokazuje da se gubitak memorije, zajednički problem koji se muči gotovo sva starija lica, može rešiti manjim izmena u ishrani.

Eksperiment je uključivao 37 volontera starosti između 57 do 69 godina, podeljenih u dve grupe. Jedna grupa je unosila dnevno piće sa visokom (900 mg) dozom flavanola, a drugoj je ponuđeno samo 10 mg na dan.

Posle tri meseca, grupa koja je pila više kakaoa pokazala je znake bržeg i jasnijeg prepoznavanja vizuelnih zadataka. Skeniranje mozga posle studije pokazalo je više krvi u delu poznatom po generisanju svežih moždanih ćelija.

Međutim, eksperti kažu da ovo ne znači da ljudi treba da jedu više čokolade, jer je proizvod koji se koristi u eksperimentu piće proizvedeno od kakaoa, tako da je ono što se preporučuje – šolja toplog kakaoa.

Dr Kler Volton, rukovodilac istraživanja o Alchajmerovoj bolesti, rekao je: „Ova dobro organizovana ali mala studija pokazuje da antioksidanti koji se nalaze u kakaou, mogu poboljšati kognitivne performanse tako što povećavaju protok krvi u određenom delu mozga. Ali i dalje ne znamo da li tako nešto može da pomogne i u kada su u pitanju ozbiljnije bolesti mozga kao što su demencija i Alchajmerova bolest."

(Izvor: RTS Foto:Photl)

Postavite komentar

Komentari

  • Budite prvi i komentarišite!