Surutka - eliksir zdravlja

Surutka, proizvod od mleka, kroz istoriju se mnogo više koristila nego danas.

Njena najvrednija komponenta su proteini. To najbolje znaju sportisti i fizički aktivnije osobe, jer proteini surutke obezbeđuju organizmu visok nivo energije, ubrzavaju sintezu mišićnih proteina, a samim tim i rast mišića, kao i njihov brz oporavak posle napora. 

Surutka sadrži natrijum, kalijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, cink, bakar, kobalt, mangan, a takođe je bogata vitaminima B5, B2, B6 i C, kao i aminokiselinama i belančevinama. 

Studije sprovedene na Bostonskom univerzitetu su pokazale da surutka može da spreči osteoporozu, jer nadoknađuje belančevine, čiji nedostatak dovodi do značajnog razređenja kostiju. 

Zbog toga je surutka idealna i za starije osobe. Preporučuje se i trudnicama, jer one imaju pojačanu potrebu za belančevinama. 

Uz to, nakon rođenja deteta, u situaciji kada dojenje nije moguće, surutka je najbolji način hranjenja novorođenčeta, jer sadrži većinu belančevina koje sadrži i majčino mleko. 

(Izvor: B92 Foto:Photl)

Postavite komentar

Komentari

  • Lazar Paroski
    Ja suruktu pijem mada je uzimam od strica kad mu ostane od sirenja ili kupim u radnji mlekare Maglic 80 dinara za 2 l a kod mene u firmi surutka od 1 l je 130 dinara
  • Gvozdena Živković
    Potpuno se slažem sa ovim tekstom. Jednom nedeljno sirim sir, više zbog surutke nego zbog sira. Sir mogu kupiti u prodavnici, na pijaci a surutke nema u prodajiwink bar u mom mestusmile