Trešnje - prirodni lek i eliksir lepote

Svojom jedrinom, crvenom ili žutom bojom, omiljenim slatkastim ukusom, trešnja malo koga može „da odbije“. Iako zvuči neverovatno, ovo voće je „prirodni lek sa drveta“, jer sadrži veliku količinu vitamina C, cinka, folnu kiselinu, kalcijum, gvožđe i biljne pigmente, takozvane antocijanidine koji su najvredniji sastojak.

Sezona trešanja je u punom jeku. Po mišljenju bečkog zdravstvenog stručnjaka Hademara Bankhofera trešnje su „prirodni lek sa drveta" i pomažu između ostalog kod problema sa reumom i gihtom.

Trešnje sadrže veliku količinu vitamina C i cinka, koji su veoma važni za otpornost organizma, zatim folnu kiselinu za zdravo srce i krvotok, kalcijum za kosti i gvožđe za krv. Međutim, najvredniji su biljni pigmenti, takozvani antocijanidini koji se nalaze u trešnjama.

Oni jačaju vezivno tkivo, te sprečavaju nastanak bora tako što uništavaju štetne enzime koji kožu čine starom i naboranom.

Trešnje takođe mogu da spreče nastanak celulita, a na američkom univerzitetu u Vermontu dokazano je da su antocijanidini dobri i protiv upale mišića i grčeva u listovima nogu.

Delotvorno dejstvo antocijanidina kod problema sa reumom i gihtom, otkrio je 1950. godine u Teksasu nemački lekar Ludvig Blau. On je, naime, sam bolovao od gihta, imao jake bolova od kojih povremeno čak nije mogao ni sam da se kreće, već samo pomoću invalidskih kolica.

Jednom prilikom je primetio da su njegovi bolovi nakon dve šake trešanja bili manji.

Pokrenuo je studiju sa pacijentima koji su patili od reume i gihta i od tada je dokazano da trešnje smanjuju nivo mokraćne kiseline i leče upale.

Prema rečima bečkog stručnjaka Bankhofera, protiv reume i gihta efikasnije su tamne trešnje, jer sadrže više pigmenta.

Pomoću svojih zaštitnih kiselina i voćnog šećera trešnje podstiču rad želuca, creva i pankreasa i samim tim podstiču i varenje.

Osim toga, trešnje izbacuju vodu iz organizma i na taj način rasterećuju srce i krvotok i aktiviraju jetru i bubrege.

Antibakterijske supstance u trešnjama sprečavaju stvaranje zubnih naslaga i mogu da spreče nastanak karijesa i probleme sa desnima poput parodontoze.

(Izvor: RTS Foto:Photl)

Postavite komentar

Komentari

  • Jadranka Tomasevic
    Samo sto im je cijena visoka za nas standard,pa se malo konzumiraju.