Ukusan prirodni lek za brojne bolesti

Dragoceni sastojci koje paprika poseduje na organizam deluju kao antidepresiv, antiseptik, diuretik i moćan afrodizijak. Crvene, žute, zelene, babure, kratke mesnate ili „malene prgave“ papričice, sastavni su deo svake kuhinje zbog ukusa i obilja vitamina, zbog čega ih s pravom nazivaju prirodnim lekom za brojne bolesti.

Paprika vodi poreklo iz tropske Amerike, a dostupna je u celom svetu. Postoje brojni razlozi za konzumiranje paprike, jer ona sadrži mnogo hranjivih i zdravih stvari kao što su vitamin C, vitamin A i beta-karoten.

Osim toga, paprika sadrži malo masnoće i kalorija, pa se ne povećava nivo lošeg holesterola u telu. Budući da sadrži vitamine, ovo povrće je ukusan prirodni lek za brojne bolesti.

Paprika je izuzetno delotvorna kada je u pitanju gubitak kilograma, jer sadrži vrlo malo kalorija. Ona takođe ubrzava metabolizam snižavanjem triglicerida, što pomaže u sagorevanju kalorija i održavanju holesterola pod kontrolom. Takođe sprečava probavne smetnje, koje uzrokuju izlučivanje probavnih sokova.

Slobodni radikali prisutni u telu, odgovorni su za izazivanje ćelijskog oštećenja, oštećenja živaca i krvnih žila.

Paprika je bogat izvor vitamina A i C, koji su snažni antioksidansi. Oni pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u telu i pomažu u lečenju bolesti srca, osteoartritisa, bronhijalne astme, katarakte i drugih.

Utvrđeno je da konzumiranje paprike pruža određenu zaštitu od raka, ako se konzumira kao redovna ishrana.

Kapsaicin koji se nalazi u paprici blokira prenos bola, od kože do leđne moždine. To pomaže u lečenju neuralgija, bola povezanog sa herpes zosterom i postoperativne amputacijske traume, oslobađajući od bolova.

Paprika je bogata vitaminom C i to stimuliše bele ćelije u borbi protiv infekcija, što dovodi do jačanja imunološkog sistema.

Vitamin C i flavonoid, prisutni u paprici, takođe sprečavaju disajne probleme kao što su upala pluća i astma.

(Izvor: RTS Foto:Photl)

Postavite komentar

Komentari

  • Budite prvi i komentarišite!