Višak vitamina pretnja za zdravlje

Naučnici su sve sigurniji da uzimanje vitamina nema nikakav efekat u sprečavanju smrti ili bolesti u opštoj populaciji, a najnovija istraživanja su pokazala da višak antioksidanasa povećava rizik od pojave raka.

U mnogim slučajevima, uzimanje velike količine u obliku dodataka (posebno vitamina A, C i E i betakarotena) može biti štetno, jer se tako povećava rizik od raka i drugih bolesti obzirom da se preterano povećava koncentracija antioksidanasa u telu.

Štaviše, neki vitamini i dodaci mogu učiniti više štete nego koristi, upozorava doktor Miki Barber i smatra da pet vitamina i dodataka treba temeljno preispitati, među kojima su kalcijum, dodaci kalcijuma, vitaminski dodaci ishrani, vitamini i minerali za starije od 50 godina.

Barber dodaje da je hrana najbolji put da telo dobije vitamine i minerale za optimalnu funkciju ćelija, iako se svi ti vitamini ne mogu dobiti u svakom obroku.

„Zato jedite raznoliku hranu, uzgojenu organski bez pesticida i hormona, obroke kuvajte sami i ne jedite van kuće, jer će vam u protivnom trebati multivitamini“, ističe Barber.

(Izvor: RTS Foto:Photl)

Postavite komentar

Komentari

  • Budite prvi i komentarišite!