Više čokolade, više Nobelovaca?

Što neka zemlja konzumira više čokolade to ima više Nobelovaca po glavi stanovnika, ističe se u studiji objavljenoj u renomiranom američkom časopisu New England Journal of Medicine.

Dokazano je da flavonoidi, moćni antioksidanti koji se nalaze u kakau, zelenom čaju i crnom vinu, smanjuju rizik od demencije i poboljšavaju funkcije mozga kod starijih osoba, ističe autor studije, dr Franc Meserli sa Kolumbija univerziteta u Njujorku. 

"Budući da čokolada može hipotetički da poboljša kognitivne funkcije pojedinaca, pa samim tim i čitavog stanovništva, upitao sam se da li postoji veza između konzumiranja kakaa u jednoj zemlji i mentalnog kapaciteta njenih stanovnika", naveo je američki istraživač ne bez male doze humora. 

Rezultati istraživanja su bili iznenađujući. Prema dr Meserliju "postoji značajna korelacija između konzumiranja čokolade po glavi stanovnika i broja laureata Nobelove nagrade na 10 miliona stanovnika u ukupno 23 zemlje". 

Na prvo mesto izbila je Švajcarska kako po broju Nobelovaca tako i po količini konzumirane čokolade, naveo je Meserli, dodajući da je u svojoj studiji koristio statističke podatke nekoliko proizviđača čokolade. 

U "zlatnoj sredini" našle su se Sjedinjene Američke Države, Francuska i Nemačka, dok su Kina, Japan i Brazil na začelju. 

Jedini izuzetak je Švedska koja bi, po njegovim proračunima, sa 6,4 kilograma konzumirane čokolade godišnje trebalo da ima oko 14-ak Nobelovaca, a u stvari ih ima više nego duplo - 32. 

Postoje dva objašnjenja za to, kaže ne bez ironije dr Meserli: "ili Nobelov komitet u Stokholmu favorizuje svoje zemljake, ili efekti čokolada snažnije deluju na Šveđane". 

Američki istraživač se, ipak, ogradio: "ovi rezultati su, svakako, samo hipotetički i morali bi da budu podvrgnuti podrobnim proverama". 

(Izvor:B92 Foto:DreamsTime)

Postavite komentar

Komentari

  • Melita Keller
    Čokolada je odavno glavna tema u raznim istraživanjema, za neke stvari je već potvrđeno lekovito svojstvo kakao a kod nekih ga još treba ispitati u svakom sl ono što je bitno da se tu radi o kakaou ili o čokolade sa velikim postotkom kakao mase što puno ljudi zanemari kod kupovine iste. Kao roditelj ja svom detetu isključivo kupujem gorku kvalitetnu čokoladu sa min 70% kakao mase.Dete je prvi put konzumiralo čokoladu oko druge godine i bez problema je zavoleo ovu čokoladu koju i dan danas konzumira sa svojih 4 god, u marketu zna gde stoji i sam bira.Kako mu je objašnjeno da ne jede kinder,milku i slične bućkuriše? Pa lepo, objašnjeno mu je šta je u njima i da to zapravo nije čokolada nego mast, mleko u prahu ,emulgatori i možda mala količina kakao tek da ofarba taj bućkuriš, i uz malu motivaciju sam je odlučio da ne jede iste, kada se nađe neko pametan i poklekne marketinškim trikovima o zdravom obroku uz Kinder i donese mu tu čokoladu dete je ljubazno skloni i kad gosti odu ili je baci ili pokloni nekome drugomsmile