Žalfija, prirodni antibiotik

Najpoznatija kao sastojak osvežavajućeg čaja, žalfija je pre otkrića antibiotika bila spas kod svih vrsta upala. Spisak stanja u kojima može pomoći je dugačak, daje odličan ukus brojnim jelima, a deo je i krema za negu kože i šampona protiv peruti.

Kuvari je preporučuju kao važan sastojak marinada za svinjetinu, jagnjetinu i ribu, neretko je i na spisku potrebnih namirnica za pripremu brojnih kuvanih jela i roštilja, ali pre otkrića antibiotika, nije bilo važnije biljke od žalfije.

Čaj od listova ove biljke korišćen je kod upala grla, ždrela, promuklosti, upala unutrašnjih organa, za vaginalna ispiranja, kod tuberkuloznog znojenja, gljivičnih infekcija.

U medicinskom smislu, moglo bi se reći da je žalfija antibiotik širokog spektra.
Primenjuje se i za regulaciju znojenja, kod toplotnih talasa u klimaksu, kod poremećaja menstruacije, za jačanje nerava, za pročišćavanje jetre, kod reumatizma.

Listovi žalfije su korišćeni za čišćenje zuba i desni, a danas se često ekstrakt žalfije dodaje u paste za zube.

Kao začin u jelima može da utiče i na procese varenja.

Žalfija se primenjuje i za relaksaciju, kod nervoze i napetosti.

Primenjuje se i kao opšti tonik kod umora, oslabljenog imuniteta, slabe koncentracije.

Nezaobilazan je sastojak krema protiv različitih infekcija kože i šampona protiv peruti.

Spasava zdravlje

Ime žalfije na latinskom (salvia officinalis) potiče od reči salvare, što znači spasti, izlečiti, jer su je još stari Rimljani često koristili u lečenju raznih bolesti.

Na engleskom se zove sage, što označava mudrost.

U ovim krajevima poznata je i kao kadulja i pitomi pelin.

(Izvor: RTS Foto:Photl)

Postavite komentar

Komentari

  • Jadranka Baša
    Čaj od žalfije pijem skoro svakodnevno. Volim taj ukus. Za one koji ne znaju, čaj od lista žalfije je pitak i meni ukusan. Onaj iz apoteke ima naseckane grančice zbg kojih je čaj gorak. Ja imam grm žalfije pa berem sama list, međutim ima da se kupi čaj od lista žalfije, naglašeno je na kutiji.