Zašto su probiotici zdravi?

Da li ste se ikada zapitali šta su to u stvari probiotici i za šta se koriste? Reč „probiotik“ znači „za život“. To su živi mikroorganizmi (zovemo ih još i „dobre bakterije“) koji već postoje u našem telu i mogu biti blagotvorni za naše zdravlje.

Aktivni mehanizmi 

Na samu pomisao da imate bakteriju u svom telu, verovatno ćete odmah posegnuti za antibioticima, ali verovali ili ne, našem telu su potrebne bakterije kako bismo bolje varili hranu i kako bi naš imuni sistem bolje funkcionisao. 

Prema Nacionalnom centru za dopunsku i alternativnu medicinu, probiotici utiču na naše zdravlje tako što otklanjaju štetne organizme u unutrašnjim organima, proizvode antimikrobne supstance koje uništavaju i sprečavaju rast mikroorganizama i poboljšavaju imuni sistem. Ipak, blagotvorni uticaj probiotika na naše zdravlje i dalje se istražuje. 

Zdrav sistem za varenje = Zdrav imuni sistem 

Probiotici su otkriveni početkom prošlog veka. Istraživači su proučavali povezanost dugovečnosti sa bakterijama mlečne kiseline u Evropi i Rusiji. Sigurno se sećate reklame za mlečne proizvode u kojoj stogodišnji Rusi đuskaju? Osim što ih udišemo, bakterije možemo uneti u organizam i putem hrane ili pića, zato je zdrav imuni sistem dobar način odbrane.

Probiotici i antibiotici 

Kod nekih osoba, antibiotici mogu da izazovu dijareju zbog remećenja mikroflore – neki od dobrih mikroba bivaju ubijeni u borbi protiv infekcije. Zato doktori i farmaceuti često preporučuju pacijentu da pije jogurt. 

Zašto bi trebalo da koristimo probiotike? 

Već dugo se probiotici koriste protiv dijareje. Trenutno se istražuje njihov uticaj na bolesti upale ili iritacije creva, kolitisa, netolerancije na laktozu, holesterola, gubitka telesne mase i rast intestinalnih bakterija. Deca koja boluju od autizma takođe imaju poremećaje intestinalne mikroflore i kod njih su se probiotici pokazali kao delotvorni. 

Probiotici se mogu razvrstati u tri kategorije: suplement, hrana ili lek. 

Osim u jogurtu, probiotici se nalaze i u kiselom kupusu, fermentisanom pasulju, soja sosu i neobranom mleku. Blagotvorni su i skoro da nemaju nikakvo štetno dejstvo. Ipak, ukoliko želite da koristite probiotike za poboljšanje vašeg zdravstvenog stanja, trebalo bi da prvo konsultujete lekara. 

(Izvor: B92)

Postavite komentar

Komentari

  • Рахаела
    Сем што јачају и имуни систем,пробиотици помажу организму да апсорбује важне витамине и минерале, укључујући калцијум, гвожђе, хром, и витаминима А, Д, Е и К.