Kako se pravi dekoracija od čokolade?

Molim vas da objasnite kako se prave dekoracije od čokolade (u obliku cvijeta...) tj da li se čokolada sama istopi ili se stavlja ulje, margarin... i uz pomoć čega se iscrta na papiru, da li se sipa u kesu pa se onda crta ili kako?
Postavite komentar

Komentari

 • Valentina Đurović
  Treba samo istopiti čokoladu sa mlekom (ja stavljam na dva prsta) i kafena kašika šečera ili meda (jer to pravi čokoladu kad se stegne hrskavom) i staviti u kesu i na kraju kese napraviti jednu rupicu i na papiru za pečenje "nacrtati" šta želite i staviti u frižider od prilike na 1 sat. Odlepite vašu dekoraciju sa papira i dekorišite vašu tortu.
 • Tamara Odorović
  Napravila sam milione ukrasa od cokolade (profesionalno se bavim pravljenjem i ukrasavanjem torti). Za ukrase sam uvek koristila klasicno otopljenu cokoladu,kao za glazure,samo sa manje ulja,jer tako cokolada bude gusca. Cokoladu razlivan na papir za pecenje. Bez sema i crteza. Kada se ruka izvezba dovoljno,nece vam biti potrebni ni seme i crtez,a ni spric ili fisek od papira...moze i obicnom kasikom sve da se izvede smile
 • Marko Babic
  Jedan od najjednostavnijih načina pravljenja čokolade za modeliranje je taj da rastopite čokoladu (npr 100g),i u nju dodate kasiku meda. Miješati dok se smjesa ne skupi u lopticu. Tada stavite u jednu najlonku vrećicu od zamrzavanja i stavite na koji minut u frižider, ali ne predugo, jer posle nećete moći da radite sa njom.
 • Dragana Markovic
  Lakse ti je fisekom od pek papira nego kesom. Stavis sablon ili crtez ispod pek papira i crtas ohh Ohladis i stegnes i lako se skine sa papira i bude prelepo smile
 • Melita Keller
  Draga Ivana, oblikovanje čokolade je nauka za sebe. Naj iskrenije ti savetujem da na you tubu potražiš klipove da bi na naj lakši način shvatila termine i postupke rada sa čokoladom. Potraži kako se radi temperiranje čokolade, temperiranje nije komplikovano a veoma je značajno jer se postupkom dobija stabilizovana čokolada bez fleka i bez otapanja pri dodiru.Temperirana čokolada se koristi za dvodimenionalne ukrase koji se iscrtavaju na pek papiru, za pravljenje loknica, čokoladnih cigareta i sl. ukrasa.Za izradu trodimenzionalnih ukrasa koristi se modeling čokolada koju kod nas ne možeš nabaviti ali se mogu nabaviti sastojci pa se ona može izraditi u kućnoj varijanti.Modeling čokolada je mnogo lepša i lakše je raditi njom nego sa fondanom pa je ja lično preferiram za kompletno oblaganje torte.Pozdrav!
 • Ana Vulic Nedeljkovic
  Ja topim samo cokoladu bez ikakvih dodataka i napravim manji fisek od papira koji napunim otopljenom cokoladom. Na obicnom papiru iscrtam zeljene obike i preko njega stavim papir za pecenje koji je dosta providan i lepo se vide iscrtani cvetici pa samo prelazim cokoladom. Potom stavim u friz na 10-ak minuta i to je to. Nadam se da sam ti pojasnila.