Autor:
srednje 5 osoba
60 min
6272
Moj prvi fondan

Sastojci

Potrebno je:

  • 100 g dekstroze ili fruktoze
  • 1 kesica želatina
  • 1 supena kašika tečnog glicerina
  • 50 ml vode (za želatin)
  • 20 ml vode (za dekstrozu)
  • 1 kg šećera u prahu

Priprema

  1. Sipati želatin u neku manju posudu i preliti ga sa 50ml hladne vode, ostaviti da nabubri. Za to vreme odmeriti 100g dekstroze ili fruktoza i pomešati sa 20ml vode, staviti u šerpicu pa na šporet da se istopi. Mešati sve vreme dok se masa ne rastopi i provri, neka vri kratko, nekih 30 sekundi, a onda skloniti sa šporeta i dodati nabubreli želatin i glicerin. Sve lepo izmešati i vratiti još kratko dćna šporet, nekih 20 sekundi.
  2. U poseban sud odvojiti 300-400g šećera u prahu i u taj šećer sipati masu od dekstroze, šećera i želatina, mutiti mikserom dok se ne dobija bela lepljiva masa, zatim nastaviti sa dodavanjem šećera malo po malo i mešati kašikom sok god je to moguće. Zatim smesu prebacimo na radnu površinu i mesim je dok god je lepljiva. Kada fondan prestane da se lepi za podlogu i za ruke gotov je. Važno je tokom mešanja da na podlozi ima dosta šećera. Fondan možete koristiti u narednih nekoliko sati za oblaganje torte i pravljenje figurica. Ako želite da vam traje malo duže uvite ga u celofan iz više slojeva i držati na sobnoj temperaturi.
  3. Bojenje fondana: ja sam fondan bojila bojama u prahu tako što ih rastopim sa kašičicom hladne vode i onda dodajem fondanu malo po malo dok se dobijem odgovarajuću nijansu uz dodatno mešenje. Moj prvi fondan
Savet

Bitan je dobar kvalitet prah šećera, jer ako je šećer zgrudvan fondan će imati grudvice i neće biti gladak.

Tagovi

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari

  • Dubravka Belogrlic
    Za prvi odlicno je uspeo. Sto vise vezbas bice sve bolji i bolji