Slatko od pomorandži

Slatko od pomorandži zoom

Sastojci

Potrebno je:

  • 1 kg šećera
  • 1 kg manjih pomorandži
  • 4 dl vode

Priprema

1

Slatko od pomorandži je jedino slatko koje nije vezano za doba pripremanja i može se spremiti u toku cele godine kad god ima pomorandži u prodaji. Najčešće se sprema u zimskom periodu kad ponestane drugog slatka.

2

Pomorandže dobro operite, oljuštite i isecite na kriške. Isečene kriške pažljivo očistite od semena i kožice. Skuvajte gust sirup od šećera i vode, pa u njega stavite kriške pomorandži.

3

Kad uzavri, izvadite pomorandže iz sirupa pa sirup vratite na štednjak da bez pomorandži vri oko 15 minuta. Tim sirupom prelijte pomorandže i ostavite ih da stoje oko jedan sat.

4

Posle toga sirup opet pažljivo ocedite i još jednom kuvajte bez pomorandži na štednjaku, da vri oko 12 minuta, tj. dok se ne zgusne.

5

U njemu, radi mirisa, treba kuvati isečene kore pomorandži koje ćete kasnije izvaditi. Sada sipajte pomorandže u sirup i kuvajte kao ostalo slatko dok se sok slatka na zgusti.

6

Kad je kuvano, skinite penu i pokrijte mokrim platnom da se potpuno ohladi. Posle nekoliko časova sipajte slatko u čiste, suve teglice, povežite celofanom i ostavite tamo gde čuvate i ostalo slatko. Slatko od pomorandži, ako je dobro skuvano, može da traje veoma dugo.

Inicijalizacija u toku...

Imate nešto da kažete?

Nale2011-08-11 08:42:07
0

Fino deluje. Znam za slatko od pomorandžinih kora (Grci i Turci imaju fantastične recepte) ali ovo mi je baš primamljivo. wink