Kompot

AUTOR: lako 10 osoba 30 min
Kompot zoom

Sastojci

Potrebno je:

  • po potrebi voće
  • po potrebi šećer
  • po potrebi voda

Priprema

1

Univerzalni recept za kompot proveren za sledeće vrste voća: jagode, maline, kupine, višnje, marele, trešnje, kruške, jabuke, breskve, nektarine, kajsije, šljive i dunje.

2

Voće je potrebno oprati i odstraniti semenke/koštice. Kruške i jabuke sam ljuštila, ali i ne mora. Voće seckati na komade željene veličine, lepše je sitnije, i ređati u teglu. Kad dođete do trećine tegle, stavite preko voća dve kašike šećera (količinu šećera naravno prilagodite svom ukusu). Nastavite da ređate voće, na drugu trećinu opet stavite šećer, i tako još jednom dok stignete do vrha tegle. Zatim u teglu sipajte vodu, napunite baš do vrha, i zatvorite novim zatvaračima (ili onima koji su čisti odozdo, bez rđe).

3

U šerpu/lonac, gde planirate da kuvate kompot, ulijte malo vode. Zatim na dno stavite dve deblje stare krpe, ili peškira. Tegle uvijajte u stari papir, tako da više papira bude na dnu tegle. Tegle poređajte u lonac, i nalijte vodu do poklopaca.

4

Tegle prekrijte još jednim peškirom. Stavite na ringlu i POSTEPENO pojačavajte temperaturu (krenite od 1, pa 2, dok voda ne provri). Čim voda provri, isključite temperaturu, i ostavite da se tegle ohlade u loncu na ringli. Kad se tegle potpuno ohlade, izvadite ih iz lonca, skinite papir, stavite tegle na hladnom gde inače čuvate zimnicu, i čekajte zimu da uživate u kompotu. :)

Savet

Savet:

Možete kombinovati i 2 ili 3 vrste voća u jednoj tegli. Ako spremate kompot od dunja, potrebno je da se malo kuvaju - otprilike do 10 minuta od trenutka kad provri.

Inicijalizacija u toku...
IMAŠ KOMENTAR ZA OVO? KLIKNI I NAPIŠI

Imate nešto da kažete?

Sandra Stojiljković CvetkovićJune 26, 2018, 1:54 pm
0

Predivno je, svaka častsmile

X
Hrskava piletina - Video Recept