Domaći kečap (5)

AUTOR: lako 8 osoba 120 min
Domaći kečap (5) zoom

Sastojci

Potrebno je:

  • 5 kg zrelog paradajza
  • 2-3 grančice celerovog lišća
  • 40 g šećera
  • 1 dl vinskog sirćeta
  • 2 dl ulja
  • 3 lista lorbera
  • 5 ljutih papričica (nije obavezno)
  • 1 kašika soli

Priprema

1

Oprati, posušiti kuhinjskim ubrusom, pa sitno iseckati lišće celera. Oprati i vrlo sitno iseckati ljute papričice. Oprati paradajz, pa ga oljuštiti i samleti u blenderu. Ukoliko imamo mašinu za pravljenje soka od paradajza, koja prilikom mlevenja odvaja ljuske od ploda, upotrebićemo nju. Sok od paradajza staviti u veću šerpu, pa ga zagrejati do ključanja, a zatim smanjiti temperaturu na vrlo tiho kuvanje. Dodati seckan celer, ulje, sirće, šećer, so, lorber i papričice. Kuvati koliko je potrebno da bi se količina smanjila na 1/3, u početku mešajući povremeno, a kasnije češće. Proveriti da li je kečap dovoljno slan, pa dosoliti ukoliko je potrebno.

2

Odabrati i oprati lepe tegle koje nisu oštećene, ostaviti ih da se ocede, a pola sata pre završetka kuvanja kečapa staviti ih na rešetku u rerni, naopako okrenute, da se ugreju i dobro osuše na 100°C. Isključiti ringlu na kojoj se kuvao kečap, a i rernu. Vaditi suvom krpom jednu po jednu teglu, i uvek zatvoriti vrata od rerne da se ostale tegle ne bi hladile. Puniti tegle kečapom pomoću manje kutlače ili levka za punjenje tegli. Ako imamo originalne poklopce za tegle - stavićemo ih. Ispod svakog poklopca staviti komad celofana, da kečap ne bi došao u dodir s poklopcem. U slučaju da nemamo poklopce, staviti po 2 komada celofana s dve gumice. Obrisati tegle ukoliko su umrljane kečapom. Namestiti "toplo gnezdo" u kome će se tegle hladiti naredna dva dana. Kaže se da tegle idu u "dunst". Nastojati da to bude mesto na kome ih niko neće pomerati, ušuškane u, nekada su bile perine, a danas u Dormeo pokrivače :) Nakon dva dana, kada tegle budu ohladjene, spremiti ih na mračno i hladno mesto, recimo, neki plakar u podrumu, na terasi i slično. Tegle ne tumbati. Ako u podrumu ima miševa koji mogu da progrizu celofan, obavezno staviti metalne poklopce.

Savet

Savet:

Ovo je recept za fantastičan domaći kečap iz mamine sveske, koji je po sastavu sličan industrijskom, ali nema nikakve aditive, ni konzervanse. Navedene količine su za 8 manjih tegli, u zavisnosti od količine tečnosti koja će ispariti, odnosno, od dužine kuvanja. Kečap se, inače, pakuje u najmanje teglice, čini mi se da su to one od 200 grama. Kada načnemo teglicu, ostatak obavezno čuvati u frižideru. Navedene količine mogu i da se dupliraju u sezoni paradajza.

Inicijalizacija u toku...
IMAŠ KOMENTAR ZA OVO? KLIKNI I NAPIŠI

Imate nešto da kažete?

Vesna Pavlovic 271August 18, 2019, 8:27 pm
0

Odličan.Najbolji je domaći kečapsmile

AleksandraAugust 18, 2019, 11:16 am
0

Lep kecap.

X
Hrskava piletina - Video Recept