Autor:
lako 8 osoba
120 min
10299
Domaći kečap (5)

Sastojci

Potrebno je:

  • 5 kg zrelog paradajza
  • 2-3 grančice celerovog lišća
  • 40 g šećera
  • 1 dl vinskog sirćeta
  • 2 dl ulja
  • 3 lista lorbera
  • 5 ljutih papričica (nije obavezno)
  • 1 kašika soli

Priprema

  1. Oprati, posušiti kuhinjskim ubrusom, pa sitno iseckati lišće celera. Oprati i vrlo sitno iseckati ljute papričice. Oprati paradajz, pa ga oljuštiti i samleti u blenderu. Ukoliko imamo mašinu za pravljenje soka od paradajza, koja prilikom mlevenja odvaja ljuske od ploda, upotrebićemo nju. Sok od paradajza staviti u veću šerpu, pa ga zagrejati do ključanja, a zatim smanjiti temperaturu na vrlo tiho kuvanje. Dodati seckan celer, ulje, sirće, šećer, so, lorber i papričice. Kuvati koliko je potrebno da bi se količina smanjila na 1/3, u početku mešajući povremeno, a kasnije češće. Proveriti da li je kečap dovoljno slan, pa dosoliti ukoliko je potrebno. Domaći kečap (5)
  2. Odabrati i oprati lepe tegle koje nisu oštećene, ostaviti ih da se ocede, a pola sata pre završetka kuvanja kečapa staviti ih na rešetku u rerni, naopako okrenute, da se ugreju i dobro osuše na 100°C. Isključiti ringlu na kojoj se kuvao kečap, a i rernu. Vaditi suvom krpom jednu po jednu teglu, i uvek zatvoriti vrata od rerne da se ostale tegle ne bi hladile. Puniti tegle kečapom pomoću manje kutlače ili levka za punjenje tegli. Ako imamo originalne poklopce za tegle - stavićemo ih. Ispod svakog poklopca staviti komad celofana, da kečap ne bi došao u dodir s poklopcem. U slučaju da nemamo poklopce, staviti po 2 komada celofana s dve gumice. Obrisati tegle ukoliko su umrljane kečapom. Namestiti "toplo gnezdo" u kome će se tegle hladiti naredna dva dana. Kaže se da tegle idu u "dunst". Nastojati da to bude mesto na kome ih niko neće pomerati, ušuškane u, nekada su bile perine, a danas u Dormeo pokrivače :) Nakon dva dana, kada tegle budu ohladjene, spremiti ih na mračno i hladno mesto, recimo, neki plakar u podrumu, na terasi i slično. Tegle ne tumbati. Ako u podrumu ima miševa koji mogu da progrizu celofan, obavezno staviti metalne poklopce. Domaći kečap (5)
Savet

Ovo je recept za fantastičan domaći kečap iz mamine sveske, koji je po sastavu sličan industrijskom, ali nema nikakve aditive, ni konzervanse. Navedene količine su za 8 manjih tegli, u zavisnosti od količine tečnosti koja će ispariti, odnosno, od dužine kuvanja. Kečap se, inače, pakuje u najmanje teglice, čini mi se da su to one od 200 grama. Kada načnemo teglicu, ostatak obavezno čuvati u frižideru. Navedene količine mogu i da se dupliraju u sezoni paradajza.

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari