lako 30 osoba
120 min
2131
Džem od višanja (6)

Sastojci

Potrebno je:

  • 5 kg višanja
  • 2500 g šećera
  • po potrebi tegle

Priprema

  1. Višnje (ja sam koristila marele), dobro operite, izvadite im koštice i stavite u odgovarajuću šerpu ili lonac za kuvanje. Možete ih rukama malo izgnječiti, ali možete ih ostaviti i cele, jer se one prilikom kuvanja svakako raspadaju. Stavite ih da se kuvaju nekih desetak minuta pa postepeno u nekoliko navrata dodajte šećer. Kada ste utrošili svu količinu šećera, nastavite da kuvate, uz povremeno mešanje. Ukoliko počne da se stvara pena, vadite je kašikom. Džem će početi da se postepeno zgušnjava i tada mešajte non-stop. Džem od višanja (6)
  2. Da biste proverili gustinu, izvadite malo soka na tacnu i stavite u frižider. Ukoliko sok ima gustinu meda. Znači da je gotov. Džem od višanja (6)
  3. Vruć džem sipajte u vruće, predhodno sterilisane tegle u rerni na 100-120 stepeni. Odmah ih zatvorite original poklopcima i "ušuškajte" u neko ćebe i tako ih ostavite dok se potpuno ne ohlade. Tek onda ih odložite sa ostalom zimnicom. PS. Džem će u teglama dodatno želirati, tj. biće gušći, zato ga nemojte prekuvati. Džem od višanja (6)
Tagovi

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari