lako 3 osoba
180 min
3356
Med od maslačka (7)

Sastojci

Med od maslačka

  • 200 krupnih cvetova maslačka
  • 2 limuna
  • 2l vode
  • 2kg šećera

Priprema

  1. Cvetove maslačka preliti vodom i dodati limunove isečene na komade. Kuvati dok limun ne omekne (oko sat vremena). Med od maslačka (7)
  2. Procediti kroz gušću cediljku. Med od maslačka (7)
  3. U tečnost dodati 2kg šećera i kuvati dok se ne zgusne - malo ređe nego med (oko sat i po vremena). Povremeno promešati. Ukloniti suvišnu penu koja se stvara prilikom kuvanja. Med od maslačka (7)
  4. Kad se ohladi, na sobnoj temperaturi, sipati u čiste tegle i zatvoriti. Od ove mase izađe količina za tri veće tegle mada ja više volim da sipam u male. Med od maslačka (7)
Savet

Maslačak brati na mestima udaljenim od saobraćajnica i puteva (zbog zagađenja). Brati krupne otvorene cvetove i brati onog dana kada ćete pripremati med (treba da budu sveži za pripremu). Pre pripreme možete ih kratko potopiti u hladnu vodu da uklonite bubice i prašinu (ako ih berem ujutru, čim se otvore i dok još ima rose i na čistom mestu ja to i ne radim). Gustina varira od dužine kuvanja, neki put mi ispadne ređi, više kao sirup, a neki put bude i gustine meda, samo treba znati da će se zgusnuti i posle hlađenja. Koristiti jednu do dve kašičice dnevno.

Tagovi

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari

  • Budite prvi i komentarišite!