171110
Kiseli kupus

Sastojci

Potrebno je:

 • 60 kg kupusa
 • 2 kg soli

Priprema

 1. Kupus treba oprati i očistiti. Koren glavice kupusa izvrteti i okrenuti na gore. Sipati po maio soli u svaku glavicu.
 2. Kada se glavice lepo poređaju, preliti vodom u kojoj je rastvorena preostata so. Da bi raso bio dobar i lepe boje staviti neku cveklu, neki koren rena i oko 1/2 kg šećeru.
 3. Kupus pritisnuti kamenom da ne pliva po površini i na svakih 7 dana pretakati i ako je otrebno dodati još soli.
 4. Kada je kupus sasvim dobro kiseo, odliti suvišan raso, dodati vinobrana (zavisno od količine kupusa), pretočiti raso i ne koristiti ga desetak dana dok se ne izbistri raso.
Tagovi

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari

 • kupus lepo ocistiti.gusto poredati bukvalno u svaku rupicu ako je moguce ,nikad necistiti korjen posoliti tj.sol rastvoriti u hladnoj vodi nasuti vodom i staviti 1l razblazenog sirceta radi brzeg procesa ,na 70kg bure ja stavim 1,5 kg soli obavezno morske, poklopiti bure sutradan otvoriti doliti jos vode i hermeticki zatvoriti ,ja koristim bure sa obrucom svakih 15 do 20 dana bure prevrnuti tako 2do 3 puta i to je pun pogodak.Nikakvi konzervansi nikakvi vinobrani i nikakve otrovne supstance.Ovako kisele moji roditelji punih25 god i nikad nije bijo pokvaren dragi moji tako sam i ja nastavila tradiciju ,a rasol je pravi lijek napravite i probajte .PRIJATNO...smilesmile
 • nestavljaj nikadvinobran to je emulgator otrovam za životne namirnice sa njim eačuva vino i ako se vino ne pretače da ispari vinobran onda boli glava
 • Mislim da treba pretakati na nekih 15-20 dana nema potebe svaka 3 dana... poz
 • Godinama mi uspeva da dobro ukiselim bure kupusa. Zadnje dve godine, nikako. Kupus obično kiselim početkom oktobra, tako da je već za jelo u novembru. Upravo se spremam da izbacim celu kolicinu iz bureta jer je poceo da gnjili u sredini glavice. Nemam pojma šta se dešava. Da li je u pitanju sorta ili preterano tretiranje hemijskim preparatima kojima proizvođači prskaju...ne znam. Ako neko zna, neka javi.
 • Taman tako kako rekoste i Ja tako stavljam kupus i nema greske - odlican je. smile
 • mi kupus kiselimo na ovaj nacin od nasi dedova pa i dalje kupus ocistimo pa izribamo jedno 10 tak kg onda to stavimo u kacu pa ga gnecimo dok ne pusti vodu pa tu poredamo glavice da ima i za sarmu pa a glavice izvadimo koren i ru stavimo sol pa na to opet ribanac koji isto solimo i tako do 100 kg kupusa i ako je potrebno odma dodamo vode a na kupus stavimo kamen da ga ocepi i nakon dva dana ako je kupusu potrebno jos vode dolijemo i tako sve dok se ne ukuselinema prelevanja a kupus i rasol ostaju odlicni samo da ne zaboravim kupus morate ostaviti u podrumu da se malo isusi pre stavljanja za kiseljenje i dobicete pravi licki kiseli kupus tj ribanac
 • probala sam ovo da napravim i nije mi uspeo kupus cheese Sve sam uradila kako treba i nije mi uspeocheese
 • Bure za kiseljenje kupusa treba imati ugradjenu slavinu u donjem delu bureta, svaki treci dan otvoris slavinu i ispustis svu tecnost i sa istom prelijes,/procedjenu na finoj gazi/ to se u nasem narodu zove '' pretakanje.'' terez 23.19. 2011
 • STA ZNACI PRETOCITI 3*A NEDELJU DANA??LOL
 • Sta znaci "pretakati" ???
 • Ja ostavljam ovako, već 34 god.: 55-56 kg kupusa, srpski melez ili žarkovac, operem glavice i poredjam tako da koren okrenem na dole, odozgo stavim rešetku ili daščice. Za tu količinu kupusa potrebno je otprilike ista količina vode, i oko 1,8 - 2 kg soli, koje rasvoren sipaš na kupus. Otprilike na 10 litara vode ide 300 gr soli, ili 1 čaša od jogurta. Sipaš so u vodu i mutiš dok se ne rastvori. Posle toga tri puta pretočiš na nedelju dana. Kad se dobro ukiseli, razmutiš vinobran na tu količinu 5-6 kesica i sipaš u kupus, to se samo izmeša.Kupus može da stoji do juna meseca i samo se žuti. Ali raso nije ukusan za piće pošto se stavi vinobran, Znači raso piti pre vinobrana, posle je neukusan.Kupus je zdrav i pun vitamina "C", i virusi beže od vas.
 • Ovo vam je toliko komplikovano da morate stalno da pazite na kupus,a u danasnje vreme to bas nije izvodljivo sem ako ste penzioner.Jednostavniji recept,nepogresiv. Poredjati kupus sa korenom navise,sto gusce a zatim naliti sa2.7% r-r soli ili ako vam je lakse u 10l vode rastvoriti 270gr soli,i tako dok ne prelijete kupus.kad pocrveni raso i u neko doba zime stvori cvet po povrsini sakupiti ga sa povrsine i posoliti odozgo jedan vinobran.Mnogo jedostavnije!