lako 20 osoba
40 min
966
Baklava sa bademima, čokoladnim kremom i pistaćima

Sastojci

Potrebno je:

  • 1/2 kg kora za baklave
  • 200 g sitno isckanih badema
  • 100 g mlevenog keksa
  • 80 g krupnije mlevenih pistaća
  • 200 g omekšalog čokoladnog krema (nutela, eurokrem...)
  • 220 g otopljenog maslaca

Za sirup:

  • 600 g šećera
  • 900 ml vode

Za dekoraciju:

  • 1 kašika čokoladnog krema
  • iseckani badem
  • mleveni pistaći

Priprema

  1. Tepsiju veličine 29 cm premazati otopljenim maslacem i staviti na stranu. Kore raširiti na radnoj površini (ja sam imala 15 kora u pakovanju). Staviti tepsiju preko kora i kore iseći prema dnu tepsije. Ostatak kora iseći na četiri dela (svaki isečeni deo će kasnije da vam bude jedna kora). Isečene kore prekriti nekom većom kesom ili providnom folijom i kuhinjskom krpom (dmah odvojiti četiri kore koje će ići na površinu). Tako se neće osušiti dok pravite baklavu. U odgovarajuću posudu pomešati iseckani badem i mleveni keks.
  2. Početi sa ređanjem kora za baklavu. Prvo u podmazanu tepsiju staviti četiri kore i svaku premazivati sa po malo otopljenog maslaca. Preko staviti deo mešavine badema i mlevenog keksa. Zatim uzeti jedan deo od ostataka isečenih kora i rasporediti ih preko fila. Poprskati ih sa otopljenim maslacem. Na isti način rasporediti i drugi deo od ostataka isečenih kora. Ispretiskati rukom kore (to raditi pre svakog nanošenja fila). Poprskati ih maslacem pa staviti deo fila od badema i keksa. Sada idu cele tri kore koje se premazuju maslacem i preko se premaže 200 g čokoladnog krema. Preko krema posuti fil sa bademima i keksom. Opet idu dva reda isečenih ostataka kora i preko drugog reda posuti deo fila sa bademima. Opet idu četiri cele kore, svaka se premazuje otopljenim maslacem i preko se stave krupnije mleveni pistaći (ako ne možete da nađete pistaće koristite fil sa bademima). Sve završiti sa tri kore koje se premazuju otopljenim maslacem, pa se baklava iseče na kvadrate, trouglove ili rombove (po želji). Ostatak otopljenog maslaca sipati preko kora. Sve poklopiti zadnjom odvojenom korom, pa i nju premazati maslacem. Ovu zadnju koru stavljam preko isečene baklave da se kore prilikom pečenja ne podignu (pošto se ona sklanja pri kraju pečenja, ja sam je malo posula šećerom pa je kasnije izgrickala...). Staviti baklavu da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 170 stepeni 55 minuta. Petnaestak minuta pre kraja pečenja skloniti koru sa kojom smo poklopili baklavu i nastaviti pečenje da baklava porumeni.
  3. irup: Dok se baklava peče skuvati sirup. U dublju posudu staviti šećer i vodu i staviti da provri, uz postepeno mešanje dok se šećer ne otopi. Kada voda provri, smanjiti temperaturu na srednju jačinu i kuvati sirup 15 minuta. Skloniti sa vatre.
  4. Pečenu baklavu preliti prohlađenim sirupom. Prelivanje baklave radite polako. Naime, prvo kutlačom sipati polovinu sirupa ravnomerno preko baklave, sačekati 2-3 minuta pa preliti ostatak sirupa. Ako primetite da vam se gornja korica baklave podiže posle prelivanja ima leka i za to. Kada baklava upije sirup preko staviti pek papir pa preko papira staviti neku posudu (koja nije jako teška) veličine tepsije. Ostaviti pet minuta pa sve skloniti, posudu i papir. Videćete kako će lepo da vam izgleda površina baklave.
  5. Dekoracija: Kašiku čokoladnog krema staviti u kesu za zamrzivač. U manje lonče sipati vodu, ubaciti kesu i staviti na srednju temperaturu da se krem otopi. Sada, malim makazicama samo malo (ali jako malo) iseći vrh kesice i išarati baklavu. Posuti je sa mlevenim bademima i pistaćima. Kada se baklava ohladi, ostavite je preko noći u frižider. To ostavljanje preko noći u frižider može samo u praksi, inače, moji su jedva sačekali da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa da se isproba... Da vas ne prevari dugačak opis rada, pa da pomislite da je nešto komlikovano. Samo sam htela sve postupno da objasnim, inače ništa prostije nema, samo slaganje kora i premazivanje. Ide jako brzo... Baklava sa bademima, čokoladnim kremom i pistaćima
  6. Verujte mi, pravila sam dosta baklava, ali ova je nešto najbolje što sam napravila do sada. Baklava sa bademima, čokoladnim kremom i pistaćima

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari